Op 4 oktober bracht het Vaticaan de documentaire ‘The Letter’ uit. De titel verwijst naar Laudato Si’, de ‘rondzendbrief’ van paus Franciscus over onze opdracht zorg te dragen voor de meest kwetsbaren en voor de aarde. Diezelfde avond nog keken we in het Noëlhuis de documentaire.
– door Gerard
Het bijzondere van ‘The Letter’ is dat niet de gebruikelijke hooggeleerde heren het woord nemen, maar juist mensen uit de marge. Zij lijden het meest onder klimaatverandering en de verwoesting van het milieu. Arouna Kandé, een jonge man uit Senegal vertegenwoordigt de armen. Hij heeft bewust de keuze gemaakt om in eigen land te blijven. Schrijnend zijn de verhalen die hij vertelt over vrienden die in gammele bootjes zijn verdronken. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Ridhima Pandey, een dertienjarige klimaatactiviste uit India. The Letter toont fragmenten van een bijeenkomst waar zij samen met Greta Thunberg en andere jongeren regeringsleiders oproept hun verantwoordelijkheid te nemen. Cacique Odair, een inheemse leider uit het Amazonegebied, vertegenwoordigt de inheemse volkeren. Zijn leven wordt bedreigd sinds mijnbouwers hun oog hebben laten vallen op het gebied waar zijn volk leeft. Een echtpaar uit Hawaï tenslotte, vertegenwoordigt de natuur. Beiden zijn bioloog en hebben de koraalriffen rondom Hawaï zienderogen kapot zien gaan.
Op uitnodiging van de paus komen deze mensen naar Rome om met elkaar en de paus in gesprek te gaan. Ondanks alle onderlinge verschillen groeit er in de dagen dat zij bijeen zijn een diepe verstandhouding tussen hen. Naast alle hartverscheurende beelden die de film toont van armoede en verwoesting van de natuur, biedt het tegelijk een hoopvol perspectief. Er zijn overal ter wereld mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor een wereld die toekomst heeft. The Letter roept ook ons op zich aan te sluiten bij al deze ‘mensen van goede wil’.