Agenda

Bel ons even kort van te voren of kijk op de website hoe iets in deze corona tijd vorm krijgt.

Gebedsvieringen

Elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond is er een oecumenisch avondgebed om 20.00 uur. Speciale vieringen zijn er op drie maandagen:

 • maandag 6 februari: viering rond Josephine Bakhita (ca. 1869 – 1947), geboren in slavernij in Soedan, in Italië ingetreden bij de Canosse Dochters van Liefde. In 2000 werd zij Heilig verklaard.
 • maandag 6 maart: viering rond Berta Cáceres (1971 –2016), inheemse leider en milieu-activiste uit Honduras. Ze werd vermoord nadat ze een succesvolle campagne had geleid tegen de bouw van een dam.
 • maandag 1 mei: viering rond Rosa Luxemburg (1871 – 1919), Duitse politica, filosofe en communistische revolutionaire.

Ronde tafels

 • 17 december: Ina Yurena Zerr heeft de film Breaking Bread & Laws gemaakt rond de deelname van Martha Hennessy aan de Kings Bay Plowshares actie. Voor dit protest tegen de voortdurende bedreiging van alle leven op aarde door de intercontinentale kernraketten op Trident Onderzeeërs kreeg de groep gevangenisstraffen tot 3 jaar. Martha leeft deels in Mary House, de Catholic Workergemeenschap waar haar grootmoeder Dorothy Day woonde. Ina deelt de film met ons en na afloop kunnen we erover van gedachten wisselen. De voertaal is engels.
 • 19 december: Jacob Fuhrman geeft een groot deel van zijn tijd aan Sea Watch. Hij vliegt in vliegtuigjes langs de territoriale wateren van Libië om door te geven waar bootjes vol mensen dobberen. Hij vaart ook in de schepen die mensen uit deze bootjes halen en naar Europa overzetten. Jacob vertelt over zijn inzet voor open grenzen. De voertaal is engels.
 • 19 januari; Brei- en haakavond: Om het samen warm te krijgen en warme dingen te maken voor onszelf en elkaar, zodat die kachel wat lager kan blijven staan. 
 • 16 maart; Ecofeministische theologie: Als vervolg op de roundtable over ecofeminisme gaan we dieper in op deze tak binnen de theologie. Bij aanmelding krijg je een document van 12 pagina’s toegestuurd van Rosemary Radford, waarover we in gesprek zullen gaan.
 • 20 april: Magda van der Ende geeft een introductie in de kabbalistische traditie en daarbij zoomt ze in op één van de vrouwen uit haar boek ‘Zeg me, wie ben je’.

Films

 • donderdag 15 december: Children of Men (2006, Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk/Japan, 109 min.) In 2027 is de wereld na een oorlog grotendeels verwoest en een mysterieus virus maakt dat van menselijke voortplanting geen sprake meer is. Of toch wel?
 • 27 januari: The Man who Planted Trees (Canada, 1987): Poëtische animatiefilm over de volhardende inzet van een man die bomen plant en zijn hele omgeving zo ten goede verandert.
 • 24 februari: Shadow Game (Nederland, 2021) – Bekroonde documentaire waarin jonge vluchtelingen worden gevolgd op hun tocht door Europa. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.
 • 24 maart: PK (India, 2014 ) – PK is een buitenaards  wezen dat vastzit op aarde. Hij is ervan overtuigd dat god hem kan helpen om naar huis terug te gaan. Maar al snel wordt hem duidelijk dat ze op aarde meerdere geloven hebben, waardoor hij niet weet waar hij de echte god kan vinden…
 • 28 april: Rosa Luxemburg (Duitsland, 1986): Film van regisseur Margaretha von Trotta over het leven van Rosa Luxemburg, vanaf het begin van haar politiek activisme tot haar gewelddadige door in 1919. Hoofdrolspeelster Barbara Sukowa ontving in Cannes de prijs voor beste actrice voor haar rol.
 • 26 mei: Den brysomme mannen (‘De vervelende man’, Noorwegen, 2006) – Onderkoelde tragikomedie waarin een zelfmoordenaar terechtkomt in de hel, die is vormgegeven als een perfecte, grijze wereld. Iedereen heeft het er prima naar zijn zin, maar ‘de vervelende man’ gaat het al snel tegenstaan dat hij niets voelt en proeft en dat hij maar niet dronken wordt, hoeveel hij ook drinkt. De mengeling van horror, maatschappijkritiek en zwarte humor was in 2007 op het Amsterdam Fantastic Film Festival goed voor de Black Tulip Award.
 • 30 juni: Tambien la lluvia (‘Zelfs de regen’, Spanje / Mexico 2011): Een filmploeg is in Bolivia om een film op te nemen over Columbus en de manier waarop Spanjaarden de oorspronkelijke bevolking destijds behandelden. De opnames verlopen min of meer soepel totdat er een conflict uitbreekt over de privatisering van de watervoorziening. Probleem is dat een van de lokale actoren een vooraanstaand activist is in de protestbeweging.

Van harte welkom om voorafgaand aan een viering, ronde tafel gesprek of filmavond bij onze maaltijd aan te schuiven (om 18.00 uur). Aanvangstijd van de bijeenkomsten is 19.30 u. Bel wel even van tevoren om je aan te melden.