Agenda

Gebedsvieringen

Elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond is er een oecumenisch avondgebed om 20.00 uur. Speciale vieringen zijn er op de volgende maandagen:

24 juni: viering rond Emma Goldman (1869 – 1940), Amerikaanse anarchiste en feministe.

16 september: viering rond Dag Hammarskjöld (1905 – 1961), Zweeds diplomaat en van 1953 tot 1961 secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In 1963 werden fragmenten uit zijn dagboek gepubliceerd, met de titel ‘Merkstenen’. 

28 oktober: viering rond William Stringfellow (1928–1985), Amerikaans theoloog, jurist voor mensen in Harlem (New York), activist. 

Katharina van Bora

25 november: viering rond Audre Lorde (1934 – 1992), Caraïbisch-Amerikaanse feministische schrijfster, dichteres en universitair docent.

16 december: viering rond Katharina van Bora (1499 – 1552), Duitse uitgetreden non, die in 1525 huwde met de eveneens uitgetreden monnik en reformator Martin Luther.

Films

31 mei 2024: In ‘Crossings’ (2023, Nederland) van regisseur Jacqueline van Vugt, kruisen de verhaallijnen van een Nederlands gezin, de Marokkaanse kapitein en twee Spaanse kustwachtmedewerkers elkaar, allen verbonden door liefde en angst voor verlies.

21 juni: Home (V.S., 2020) vertelt het verhaal van ex-gedetineerde Marvin. Na 17 jaar in de gevangenis keert hij terug naar zijn geboorteplaats, een klein stadje in de V.S. en trekt weer in bij zijn moeder. Hij worstelt met zijn verleden. En iedereen in zijn omgeving weet wat hij ooit heeft gedaan. Hoe kan ooit verzoening tot stand komen?  

2 augustus: And Then We Danced (Georgië, V.K., 2019), coming-of-age film waarin twee jonge Georgische volksdansers voor elkaar vallen. De Zweedse filmmaker met Georgische achtergrond Levan Akin toont dat er geen tegenstelling hoeft te zijn tussen traditie en vooruitgang. Hij begon aan dit filmproject nadat hij in 2013 nieuwsberichten zag van hoe een demonstratie voor homorechten in de Georgische hoofdstad Tbilisi het doelwit werd van een gewelddadige menigte, waaronder orthodoxe priesters. 

30 augustus: The Old Oak (V.K., 2023), film van de geëngageerde Britse filmmaker Ken Loach over een verpauperd mijnstadje in Noord-Engeland. De overheid besluit juist daar Syrische vluchtelingen te huisvesten. Dat leidt tot veel ophef. Maar de kroegbaas van ‘The Old Oak’ begint samen met een Syrische vluchtelinge gratis maaltijden te serveren. Want zijn moeder wist al: ‘When you eat together, you stick together.’ 

27 september: Planet Soil (Ned., 2023) maakt zichtbaar wat leeft onder onze voeten. Het ecosysteem van de bodem, met daarin planten en allerlei ander leven zoals insecten, schimmels en micro-organismen, is zeer verweven en essentieel voor al het leven op aarde. 

25 oktober: Corpus Christi (Polen, 2019) gaat over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester. Daar zorgt hij met zijn eigenzinnige aanpak en dwarse opvattingen voor veel opschudding. Maar ook durft hij trauma’s aan te pakken waar de vorige priester niet aan durfde te beginnen.

29 november: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (V.K., V.S. 2017) – De moeder van een vermoorde tiener kan het niet verkroppen dat nog steeds geen dader is opgepakt en besluit de lokale sheriff onder druk te zetten. Komisch en tragisch tegelijk, met onvergetelijke, messcherpe dialogen.

Ronde tafelgesprekken

19 september:  Miranda Turato leest voor uit haar boek “Dichter bij Jezus – Mattheüs gedicht”. Dit boek is een eigentijdse, tekst getrouwe berijming van het gehele evangelie. We kijken uit naar een poëtische en spirituele avond met muziek!

17 oktober: Daan Savert, groot fan van Nick Cave, dompelt ons aan de hand van muziek en teksten onder in het leven en werk van Nick Cave. Je hoeft geen fan van hem te zijn om iets aan deze avond te hebben!

14 november: Nikki en Frits delen inzichten uit Climate, a new story van Charles Eisenstein. Zijn boek biedt nieuwe perspectieven om met elkaar te reflecteren op het thema van klimaat, met aandacht voor de waarde en schoonheid van alles wat leeft.

Vuurtjes

Af en toe komen we samen rond de vuurplaats in de tuin van de Sint Urbanuskerk te Duivendrecht, vaak met een korte wild church viering om te danken voor alle moois dat de schepping biedt en te bidden voor het behoud ervan. 

Ecofeministische vuurtjes: Voor alle mooie, diverse mensen die zich niet identificeren als man, zijn er maandelijks ecofeministische vuurtjes met prikkelende thema’s. Een uitnodiging om nieuwe ruimtes te creëren om onze spiritualiteit te vieren, te reflecteren op onze context en samen hoopvolle zaadjes te planten voor een rechtvaardige en leefbare wereld. 

Voor meer informatie over de vuurtjes, stuur een mailtje naar noelhuis@antenna.nl

Haken, breien en prikken

Vuilprikken op maandagavonden: Van 19.00 – 20.00 uur maken we met vuilprikkers onze buurt schoon. Welkom om mee te doen!

12 december: Haak- en brei-avond

“Breien en haken zijn een spirituele oefening, en een daad van verzet,” aldus Daan Savert. Doe mee en vindt “rust in je hoofd en vreugde in je hart.”

Van harte welkom om voorafgaand aan een gebedsviering, rondetafelgesprek, haak- brei-, bak- of filmavond bij onze maaltijd aan te schuiven (om 18.00 uur). Bel wel even van tevoren om je aan te melden. Aanvangstijd van de bijeenkomsten is 19.30 u. 

En verder

22 juni: ecotage picknick, zie het artikel steentje voor steentje in deze Korrel en de website www.steentjevoorsteentje.nl

29 juni: Huisfeest, vier mee dat het Jeannette Noëlhuis 36 jaar bestaat! Zie voor het programma de achterkant van deze nieuwsbrief.

21 september: ‘Hoop en leven met de schepping’

Feest van de Schepping, 13.30 u. tot 17.00 u. in de tuin van de Urbanuskerk, naast NS-station Duivendrecht. Met: 

  • workshops, o.a. door Noëlhuis, Dorothy Gemeenschap, Uschi en Tessa, Christian Climate Action
  • een scheppingsviering
  • na afloop soep met brood rond het vuur en een veganistische barbecue met wat ieder zo meeneemt om te delen

Organisatie: Laudato Si’-groep Clara & Franciscusparochie, Jeannette Noëlhuis, Christian Climate Action

3 november: Allerzielenherdenking vluchtelingen

Om 15.00 uur vindt in de Mozes en Aäronkerk (Waterlooplein 207 Amsterdam) de jaarlijkse oecumenische herdenking plaats van de vluchtelingen die afgelopen jaar omkwamen aan de Europese grenzen. Hun namen worden genoemd, opdat zij niet vergeten worden. Voorafgaand aan de herdenking vindt om 13.30 uur een lezing plaats over het Nederlandse asielbeleid in het Huis van Sant’Egidio (Waterlooplein 205 Amsterdam).