Agenda

Bel ons even kort van te voren of kijk op de website hoe iets in deze corona tijd vorm krijgt.

Gebedsvieringen

Elke woensdagavond is er een oecumenisch avondgebed, om 20.00 uur. Speciale vieringen zijn er op:

 • maandag 22 november: viering rond Machteld van Hackeborn (1240/1241 –1298), Duitse Benedictines en mystica.
 • maandag 7 februari 2022: viering rond de H. Josephine Bakhita (ca. 1869– 1947), Soedanees-Italiaanse zuster die 45 jaar in Italië woonde nadat ze slaaf was geweest in Soedan.
 • maandag 7 maart 2022: viering rond de H. Katherine Drexel (1858-1955), stichteres van de congregatie van de Sisters of the Blessed Sacrament.
 • maandag 2 mei 2022: viering rond Carl von Ossietsky (1889–1938), Duits journalist, pacifist, winnaar Nobelprijs voor vrede, in 1938 omgekomen door ontberingen in een concentratiekamp.
 • maandag 27 juni 2022: Anthony de Mello sj (1931-1987), Indiase jezuïet, psychotherapeut en schrijver. Viering met Jan Stuyt en Gregory Brenninkmeijer die fans zijn van hun medebroeder en hem in levende lijve hebben meegemaakt.

Ronde tafels

 • donderdag 13 januari: n.a.v. FILM The Boys Who Said NO! – (Judith Ehrlich, VS, 2020) – Een documentaire over activistische dienstweigeraars tijdens de Vietnamoorlog.
 • donderdag 20 januari: n.a.v. FILM – Devout and Dangerous (VS, 2021) – Het verhaal van de gebroeders Berrigan, twee katholieke priesters die kozen voor radicaal geweldloos verzet. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren zij prominente critici van de Vietnamoorlog.
 • donderdag 16 juni: n.a.v. FILM – Nomadland (Chloé Zhao, VS, 2020) – Poëtische vertelling over de Amerikaanse Fern, een zestiger die na het overlijden van haar man alles achterlaat en in een camper van plek naar plek trekt. Op zoek naar tijdelijke klusjes, omdat ze anders financieel niet rond kan komen. Onderweg komt ze veel zestigplussers tegen die ook – soms noodgedwongen, soms vrijwillig – hebben gekozen voor een bestaan als moderne nomade. 

Films in de lijdenstijd

 • vrijdag 4 maart 2022: The New Gospel (Milo Rau, 2020) – Tegelijkertijd fictie, documentaire en Bijbelse navertelling: tussen de uitgebuite Afrikaanse seizoenswerkers in Zuid-Italië vond regisseur Milo Rau zijn nieuwe Jezus.
 • vrijdag 11 maart: Il Vangelo secondo Matteo (Piere Paolo Passolini, 1964) – In zwart-wit, sommige scènes gefilmd met behulp van een handcamera en gebruik makend van amateuracteurs, heeft ‘Het evangelie volgens Mattheüs’ veel weg van een documentaire. Christus als revolutionair die opkomt voor de armen en zwakken in de samenleving. In de officiële krant van het Vaticaan uitgeroepen tot beste Christusfilm ooit.
 • vrijdag 18 maart: Fragmenten van diverse musical-, performance en sketchfilms: Jesus Christ Superstar (1971), Godspell (1971), Cotton Patch Gospel (1981) en Jesus Christus Erlöser (1971), en misschien een stukje Life of Brian (1979).
 • vrijdag 25 maart: Mary (Abel Ferrara, 2005) – Een filmmaker heeft een succesvolle en controversiële film gemaakt over het leven van Jezus Christus, genaamd ‘This Is My Blood’. Hij speelt daarin zelf de hoofdrol omdat hij geen betere acteur kon vinden.
 • vrijdag 1 april: Jesus of Montreal (Denys Arcand, Canada, 1989) – Wat zou er gebeuren als een Jezus-figuur zou verschijnen in de hedendaagse, materialistische wereld? Het verhaal begint met Daniel, die een nieuwe toneelversie van de bijbelse gebeurtenissen rond Pasen op poten zet. Hij groeit zodanig in zijn rol dat hij werkelijk gaat lijken op Jezus.
 • vrijdag 8 april: Son of Man (Mark Dornford-May, Zuid-Afrika, 2006) – In het hedendaagse, fictieve ‘Koninkrijk van Judea’ wordt Jezus geboren, die zich als jongeman met een groepje (mannelijke en vrouwelijke) discipelen profileert als pacifistische activist. De film is sober en heeft des te meer aandacht voor de uitstekende stemmen van de deels in Xhosa zingende hoofdrolspelers.

Van harte welkom om voorafgaand aan een viering, ronde tafelgesprek of filmavond bij onze maaltijd aan te schuiven (om 18.00 uur). Aanvangstijd van de bijeenkomsten is 19.30 u. Bel wel even van tevoren om je aan te melden.

Acties

En op 20 oktober 2021 gaan we vrede scheppen bij de vliegbasis Volkel. We doen vanuit het Noëlhuis steeds vaker mee met Christian Climate Action om vanuit christelijke inspiratie actie te voeren voor het klimaat. Lijkt het je leuk om eens mee te doen, of gewoon kennis te maken? Kijk op Facebook of mail Herman.

ALLERZIELENHERDENKING OMGEKOMEN VLUCHTELINGEN AAN DE EUROPESE GRENZEN 

 • 7 november in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam

Op zondag 7 november, vindt om 15.00 uur in de Mozes en Aäronkerk (Waterlooplein 207 Amsterdam) de jaarlijkse oecumenische herdenking plaats van vluchtelingen die afgelopen jaar omkwamen aan de Europese grenzen. Bij de herdenking nemen hun verhalen een belangrijke plaats in. De theologe Manuela Kalsky zal de toespraak verzorgen. Verder werken voorgangers uit verschillende kerken mee. De herdenking wordt afgesloten met een processie naar de Amstel, waar bloemen worden uitgestrooid om de overledenen te gedenken.

Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Aan hen denken wij en hun namen worden genoemd, opdat zij niet vergeten worden.  

Voorafgaand aan de herdenking vindt in het Huis van Sant’ Egidio, Waterlooplein 205, om 13.30 u. een informatie-bijeenkomst plaats over het migratiebeleid van de EU en de gevolgen daarvan. Spreker is prof. Thomas Spijkerboer, hoogleraar Internationaal Recht aan het VU. Hij verricht toonaangevend onderzoek op het terrein van het Nederlandse, Europese en internationale migratie- en vluchtelingenrecht.

In verband met de corona-maatregelen is aanmelding vooraf noodzakelijk. Mail naar: info@santegidio.nl 

De herdenking wordt dit jaar georganiseerd door de Raad van Kerken Amsterdam, het Jeannette Noëlhuis, De Protestantse Diaconie en Gemeenschap van Sant’Egidio.

Neem voor meer informatie contact op met Sant’ Egidio: Joris van Gerven, 06-45694858 of met het Jeannette Noëlhuis: Gerard Moorman, 06- 81673263.