Agenda

Gebedsvieringen

Elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond is er een oecumenisch avondgebed om 20.00 uur. Speciale vieringen zijn er op de volgende maandagen:

15 januari 2024: viering rond Jean Boulier (1894 – 1980), een Franse priester die zich al vanaf de jaren ‘20 van de vorige eeuw wijdde aan de arbeidersbeweging. Hij verzette zich ook al heel vroeg tegen de Nazi-ideologie en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog veel joden te redden.

11 maart 2024: viering rond de Spaanse zuster Ascensión Nicol y Goñi (1868 – 1940), stichteres van de Misioneras Dominicas del Rosario. Nikki woonde  in een gemeenschap van deze congregatie in Guatemala (zie het interview met Nikki en het artikel over deze heilige elders in deze Korrel Zout).

6 mei 2024: viering rond de zalige Clara Fey (1815 – 1894), stichteres van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Haar leven stond in het teken van het verlenen van hulp aan de armen, met bijzondere nadruk op onderwijs, eerst in Aken en later in Nederland.

Films

15 december 2023: Paved Paradise (Nederland, 2023). Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en  filmmaker Karsten de Vreugd gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er uitziet.

26 januari 2024: ‘Seven winters in Tehran’ (2023, Duitsland) vertelt het verhaal van de Iraanse Reyhaneh Jabbari. Op 19-jarige leeftijd doodde ze een man die haar dreigde te verkrachten. Haar doodstraf kan worden omgezet als de familie van het slachtoffer haar vergeeft. Voor Reyhaneh wordt dit een keuze tussen haar leven en haar persoonlijke waarden. 

23 februari 2024: ‘Residente’ (2017, V.S.) volgt de carrière van Rene Perez, vooral bekend onder zijn artiestennaam Residente. Hij richtte als student de populaire rapgroep Calle 13 op. Al gauw ontpopte hij zich als uitgesproken tegenstander van onrecht en corruptie. Op het hoogtepunt van alle succes verliet hij Calle 13 en maakte een wereldreis. De documentaire is een poëtische bezinning op muziek, cultuur en geschiedenis.

22 maart 2024: ‘Paradies: Glaube’ (2012, Oostenrijk/ Duitsland, Frankrijk) vertelt het verhaal van de 50-jarige Anna Maria, die zich wijdt aan missiewerk om Oostenrijk weer op het deugdzame pad te brengen. Op een dag komt haar man Nabil, een Egyptische moslim, na jaren afwezigheid weer thuis.

26 april 2024: ‘How to blow up a pipeline’ (2022, V.S.) is het verhaal van acht jonge, onderling zeer verschillende klimaatactivisten die bij elkaar komen in een afgelegen huis in West-Texas en daar minutieus een aanslag voorbereiden op de pijpleidingen van een raffinaderij die de buurt onleefbaar maakt. Tussen de voorbereidingen door laat regisseur Daniel Goldhaber ook regelmatig flarden uit de levens van de activisten zien om duidelijk te maken hoe boosheid, angst, verdriet, onmacht en wanhoop tot deze drastische actie leiden.

31 mei 2024: In ‘Crossings’ (2023, Nederland) van regisseur Jacqueline van Vugt, kruisen de verhaallijnen van een Nederlands gezin, de Marokkaanse kapitein en twee Spaanse kustwachtmedewerkers elkaar, allen verbonden door liefde en angst voor verlies.

Leesclub

11 januari, 8 februari en 29 februari 2024: ‘De mens als dier. Waarom we toch niet in de natuur passen‘ van de Duitse filosoof Marcus Gabriel.

Van harte welkom om voorafgaand aan een viering, ronde tafelgesprek of filmavond bij onze maaltijd aan te schuiven (om 18.00 uur). Aanvangstijd van de bijeenkomsten is 19.30 u. Bel wel even van tevoren om je aan te melden.

Getuigenis voor het behoud van de schepping

13 maart 2024: Biddag voor gewas en biodiversiteit: Kort voor zonsondergang, bij de Veevoederfabriek @ Station Barneveld Centrum, de lokale Rabobank en de supermarkt. Wij komen in het midden van Nederland samen om te bidden voor de gewassen die ons voeden en voor het behoud van de biodiversiteit in Nederland en Brazilië. Want net als hier wordt ook daar de biodiversiteit bedreigd door ons agro-industriële complex en door onze consumptie.

Meer info op www.christianclimateaction.nl/agenda/acties/dankdag-voor-het-gewas/

21 april 2024: actie tegen nieuwe kernwapens: Vrede VZW organiseert samen met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een nationale actie tegen de komst van nieuwe kernwapens op de militaire vliegbasis Kleine Brogel. De Verenigde Staten wil de oude kernbommen vervangen door nieuwe B61-12 kernbommen. Iedereen die zich betrokken voelt en een impact wil hebben op het Belgische beleid met betrekking tot kernwapens, is van harte welkom om deel te nemen aan de actie.

Praktisch:
• Waar? Kleine Brogel, bij de luchtmachtbasis
• Wanneer? 21 april 2024, om 12u


Concrete informatie over deze actie volgt later! Kijk op https://vrede.be/nl/kalender/nationale-actie-kleine-brogel en op onze noelhuis.nl site voor meer info over hoe en wanneer we gaan vanuit NL.

Haak- en breiavonden: 28 september en 30 november

“Breien en haken zijn een spirituele oefening, en een daad van verzet,” aldus Daan. Doe mee en vindt “rust in je hoofd en vreugde in je hart.”