Gebedsvieringen
Elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond is er een oecumenisch avondgebed om 20.00 uur. Speciale vieringen zijn er op de volgende maandagen:
16 december: viering rond Katharina van Bora (1499 – 1552), Duitse uitgetreden non, die in 1525 huwde met de eveneens uitgetreden monnik en reformator Martin Luther.
17 februari: viering rond Pedro Casaldaliga (1928 – 2020), emeritus-bisschop van São Félix do Araguaia (Brazilië); zijn bijnaam luidde ‘bisschop van de armen’, hij kwam altijd op voor de rechten van de armsten en inheemse volkeren in Brazilië. Met Jan Stuyt?
31 maart: viering rond Georg Elser (1903 – 1945), Duitse meubelmaker die zich tegen het nationaalsocialisme verzette. Hij pleegde op 8 november 1939 in München een bomaanslag op Adolf Hitler en de leidinggevende figuren van de NSDAP.
12 mei: viering rond Corrie ten Boom (1892 – 1983), evangeliste uit Haarlem en (tijdens de Tweede Wereldoorlog) verzetsstrijdster, die met haar familie onderdak bood aan Joodse vluchtelingen. Ze werd gearresteerd maar overleefde concentratiekamp Ravensbrück.
Films
29 november: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (V.K., V.S. 2017) – De moeder van een vermoorde tiener kan het niet verkroppen dat nog steeds geen dader is opgepakt en besluit de lokale sheriff onder druk te zetten. Komisch en tragisch tegelijk, met onvergetelijke, messcherpe dialogen.
20 december: Home for Christmas (Noorwegen, 2010). In een klein Noors dorpje zijn verschillende mensen op de avond voor Kerst op weg naar huis. De film vertelt de verschillende verhalen van verschillende mensen en is gebaseerd op korte verhalen van de Noorse schrijver Levi Henriksen.
10 januari 2025: Motorcycle diaries (Argentinië/ VS/ Cuba/ Duitsland/ Mexico/ VK/ Chili/ Peru/ Frankrijk, 2004) Biopic over de jonge Che Guevara, die samen met een vriend een motorreis maakt door Zuid-Amerika. Tijdens zijn reis ontwikkelt de jonge Che sympathie voor de mensen die hij onderweg ontmoet, de mijnwerkers en Indianen, de verplegers en de zieken.
7 februari: Resistance is Life (2020) Deze documentaire vanuit een vluchtelingenkamp aan de Turks-Syrische grens volgt Evlin, een 8-jaar oud meisje. Ze staat symbool voor de veerkracht van haar volk in het stadje Kobane, dat standhield tegen de strijdkrachten van ISIS.
7 maart: Green Border (Nederland, 2024). Een Syrisch gezin is de oorlog ontvlucht en begint aan een schrijnende reis naar Zweden. Bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen komen ze vast te zitten met tientallen andere gezinnen.
11 april: For Sama (VS, 2019). Documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab, opgedragen aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.
9 mei: Menashe (V.S, 2017). Film over de orthodox joodse Menashe, een weduwnaar. Hij werkt in New York in een supermarkt. Nu zijn vrouw is overleden probeert hij de voogdij over zijn zoon te houden.
6 juni: Mustang (Turkije, Frankrijk, Duitsland, 2015). Lale en haar vier zussen zijn wees en groeien op bij hun grootmoeder en oom in een klein Turks dorpje. Wanneer ze bij het begin van de zomer na schooltijd wat stoeien met enkele jongens worden ze gestraft. Alles wordt in het werk gesteld om de meisjes uit te huwelijken. De zussen komen in opstand tegen de gedwongen huwelijken.
Ronde tafelgesprekken
13 februari: Saskia Molin over een andere maatschappijstructuur. Onze maatschappij is op een bepaalde manier ingericht, maar het kan ook anders. Saskia neemt ons mee in de sociale driegeleding, het voorstel van de antroposofische beweging.
20 of 27 maart: Margot Brouwer (schrijver over wetenschap, filosofie en zingeving en lid van Christian Climate Action) komt iets vertellen over diens nieuwe boek dat in februari uitkomt: ‘Sterrenstof zijn wij: Ontzagwekkende inzichten uit de wetenschap die hoop geven’. Dit boek is naast een wetenschappelijke beschouwing van de allernieuwste inzichten uit de moderne kosmologie, biologie en neurologie tevens een diep persoonlijke zoektocht én een reis langs westerse en oosterse mystieke filosofieën.
Van harte welkom om voorafgaand aan een gebedsviering, rondetafelgesprek of filmavond bij onze maaltijd aan te schuiven (om 18.00 uur). Aanvangstijd van de bijeenkomsten is 19.30 u. Bel wel even van tevoren om je aan te melden.
En verder
19 december: Haak- en brei-avond: “Breien en haken zijn een spirituele oefening, en een daad van verzet,” aldus Daan Savert. Doe mee en vindt “rust in je hoofd en vreugde in je hart.”
28 december: Kindermoord in Bethlehem: Op 28 december wordt in de Katholieke Kerk de kindermoord in Bethlehem herdacht. Toen Herodes hoorde dat Jezus was geboren, gaf hij het bevel om alle jongetjes jonger dan twee jaar in Bethlehem en omgeving te vermoorden. Wij willen de kinderen herdenken die vandaag de dag in het Heilige land worden vermoord, o.a. in Gaza. Hoe we dat precies gaan doen, leest u binnenkort op: www.noelhuis.nl/onnozele_kinderen
22 februari: steentje voor steentje maken we met de steentjes van kolenspoor een graf voor de onbekende Yupka die door paramilitairen in opdracht van de kolenmijnen is ‘verdwenen’. Doe je mee? Kijk op www.steentjevoorsteentje.nl voor meer info.
2 april: Sounds of change – een avond vol ritme en muziek met Nora Dudas. Om 19.30 u.
3 mei: Klusdag – Kom deze zaterdag helpen in het Noëlhuis bij een makkelijk of iets moeilijker klusje. Er valt altijd iets te repareren, verven, vervangen of verbeteren. Kluservaring niet nodig. De koffie staat om 10.30 u. klaar. Rond 13.00 u. is er een eenvoudige doch voedzame lunch en rond 15.00 u. ronden we af. Ook als je maar een uurtje hebt ben je welkom!
Vuilprikken op maandagavonden: Van 19.00 – 20.00 uur maken we met vuilprikkers onze buurt schoon. Welkom om mee te doen!
Ora et labora op de vrijdagochtend: Wij werken (bijna) elke vrijdag na de ochtendmis (9 uur) tot het middaguur in de (moes-)tuin en boomgaard: welkom!
Vuurtjes
Af en toe komen we samen rond de vuurplaats in de tuin van de Sint Urbanuskerk te Duivendrecht, vaak met een korte wild church viering om te danken voor alle moois dat de schepping biedt en te bidden voor het behoud ervan.
Ecofeministische vuurtjes: Voor alle mooie, diverse mensen die zich niet identificeren als man, zijn er maandelijks ecofeministische vuurtjes met prikkelende thema’s. Een uitnodiging om nieuwe ruimtes te creëren om onze spiritualiteit te vieren, te reflecteren op onze context en samen hoopvolle zaadjes te planten voor een rechtvaardige en leefbare wereld.
Voor meer informatie over de vuurtjes, stuur een mailtje naar noelhuis@antenna.nl