Mijn naam is Joakim Odhiambo, ik woon in Nairobi en ben maatschappelijk werker. Ik kom uit de regio rond Lake Victoria. Ik ben de derde uit een familie van negen: vijf jongens, drie meisjes en mijn moeder. Het grootste deel van mijn leven heb ik in Nairobi gewoond, de hoofdstad van Kenia. Door de economische situatie in ons land belanden veel jonge mensen betrokken bij activiteiten die hun leven verwoesten, zoals drugsmisbruik en criminaliteit. Ook zijn er veel tienerzwangerschappen, wat ertoe leidt dat veel jonge meiden stoppen met school.
Vuilnis-ophaaldienst
De gemeenschap waar ik deel van uitmaak, bestaat uit mensen met verschillende religieuze achtergronden, mannen en vrouwen. We proberen manieren te vinden waarop we goed voor onszelf en jonge mensen om ons heen kunnen zorgen. Zo kwamen we op het idee om de vele gaten in onze wegen te vullen. De gemeente had wel stenen gebracht, maar er vervolgens niets mee gedaan. We vulden de gaten met de stenen en vroegen aan automobilisten die langs reden om een donatie voor ons werk. Aan het eind van elke dag verdeelden we het geld onder de mensen die die dag hadden geholpen.
Later vormden we de vuilnis-ophaalgroep genaamd Huruma Pamoja Development Youth Group. De aanpak was vergelijkbaar: we vroegen buurtgenoten of we voor hen het afval konden afvoeren en kwamen daarvoor een bedrag overeen. In veel wijken wordt het op deze manier geregeld. Zo komen veel mensen aan wat inkomen.
Uitdagingen en kansen
We komen uit verschillende regio’s van het land (Kenia heeft zo’n 44 stammen met verschillende talen), maar leven in Nairobi dicht bij elkaar als buren. Mensen leven van een laag inkomen. Niet alle huizen hebben een toilet. Het water valt regelmatig een paar dagen weg waardoor mensen water moeten kopen. Er is geen verbinding met het elektriciteitsnet (al wordt er wel illegaal stroom afgetapt en doorverkocht) en mensen leven gemiddeld van minder dan 50 euro per maand. Met onze groep proberen we jonge mensen mogelijkheden te bieden om een vak te leren, zoals kapper of sandalenmaker, en hen kansen te bieden iets van hun leven te maken.
Ondanks de uitdagingen die mensen persoonlijk en als gemeenschap kennen is er zoveel eenheid tussen ons dat telkens als iemand een tegenslag meemaakt, we samenkomen en manieren vinden om diegene te steunen. Ik ben een Community Health Volunteer en ik kom zoveel uitdagingen tegen als ik zieken bezoek in de buurt. Soms komen we een ziek persoon tegen die geen eten in huis heeft. Dan gaan we met de pet rond om wat geld of etenswaren aan die persoon te geven en zoeken we samen naar manieren om iemand medische hulp te geven.
Een open blik
Terwijl er zoveel verandert in onze wereld zijn er ontzettend veel mensen die geen idee hebben wat er allemaal speelt. Door hun leefomstandigheden en armoede zijn ze niet ‘empowered’. Soms worden we als groep uitgenodigd om workshops of lezingen te geven, bijvoorbeeld over drugsmisbruik, tienerzwangerschappen, HIV/AIDS of het klimaat. Dan kiezen we één of twee mensen uit om met ons mee te gaan zodat we de blik verbreden van onze buren. Zo hopen we hen te laten zien in wat voor een prachtige wereld ze leven.
Wat mij hoop en vreugde geeft is dat niemand – ondanks alle uitdagingen – het leven opgeeft. Binnen onze gemeenschap van de Huruma Pamoja-groep en daarbuiten, met de mensen uit onze buurt, bemoedigen we elkaar en als er de kans is om iemand te helpen, delen we met elkaar.