Lichtpuntjes
Jaargang 34 nr. 2 (View PDF)
Redactioneel
Huisnieuws
Het is al bijna middernacht als er aan de deur wordt geklopt. We zijn net terug van de ‘Dorothy Dag’ waar ik een workshop mocht geven over, je raadt het al, Dorothy Day. Het is laat, we zijn moe en eigenlijk is het huis ook al vol. Meer dan vol zelfs, want er liggen ook al twee vriendelijke mannen uit Tadzjikistan in de woonkamer. Maar Jezus staat voor de deur in de vorm van een blinde Portugese man en voordat we het doorhebben zit hij al bij ons in de keuken.
Welkom op het Vredeskamp Volkel 2023
Welkom voor een paar uur, een dag of de hele week! Het Vredeskamp Volkel 2023 focust op het klimaat en een kernwapenvrije wereld. Het is van vrijdagmiddag 4 augustus t/m donderdagochtend 10 augustus op vliegbasis Volkel, Nederland.
Bajesindrukken
Afgelopen juli mocht Frits dertig dagen doorbrengen in een Duitse gevangenis. Hij zat er vanwege een actie van 18 internationale vredesactivisten die de vliegbasis Büchel in de Eiffel betraden zonder NAVO-pasjes en zonder de bereidheid tot massamoord in hun hart, “de normale vereisten om dit stukje aarde te mogen betreden.” Enkele impressiesvanuit de bajes.
Ons verlangen naar een synodale kerk
Nikki en Daan namen deel aan een bijeenkomst in het kader van het synodale proces dat paus Franciscus in gang heeft gezet. Hij nodigt gelovigen uit alle gelederen van de kerk uit om hun verlangens te delen voor de toekomst van de kerk, en te luisteren naar de stem van de Geest. Nikki en Daan vertegenwoordigden het Jeannette Noëlhuis bij deze bijeenkomst. Hier volgt een groot deel van wat ze gezegd hebben.
Vele kronkelwegen leiden naar Rome
Ik zal in dit artikel pogen iets te verklaren van mijn weg naar de Rooms-Katholieke Kerk. Ik zeg ‘iets’ en ‘pogen’, want helemaal uit te leggen is het simpelweg niet. Het uiteindelijke besluit om formeel toe te treden tot de moederkerk heb ik ervaren als een overgave aan iets dat groter was dan mijn eigen ratio. Toch zal ik proberen om het een en ander op een rijtje te zetten.
Omsingeld!
Het laatste wat we willen is politie over de vloer. Onze huisgenoten zijn als de dood in vluchtelingendetentie te belanden en in het ergste geval te worden uitgezet. Wat te doen als er toch politiemannen aan de deur staan?
Niemand illegaal
Eind augustus kwamen er berichten in de media dat er honderden mensen buiten moesten slapen in Ter Apel. De maanden ervoor zagen we al dat de doorstroom naar AZC’s ernstig geblokkeerd raakte (al in april 2022 schreef Margriet daarover een stukje op Facebook, zie kader). Nu ik dit schrijf is het er iets rustiger. Maar nog steeds slapen er iedere nacht mensen buiten voor de poorten van Nederlands enige aanmeldcentrum én is het nu verboden om in tenten te slapen of zelfs tenten uit te delen.
Bajesreflecties
De bajes is voor een christen-pacifist een goede plek om na te denken over alternatieven voor Molotovcocktails, bommen en raketten. Hoe kan je het hart van de bezetter winnen?
De klimaatcrisis is een koloniale crisis
Met minder dan 5% van de wereldbevolking beschermt de inheemse bevolking maar liefst 80% van de wereldwijde biodiversiteit. We hebben deze ancestrale inheemse wijsheid nodig om onze relatie met de aarde en alle wezens te herstellen. Om te leren hoe we weer inheems kunnen worden aan het land waar we uit voortkomen en waar we op leven.
Rosa Luxemburg – antimilitaristische revolutionaire
Rosa Luxemburg (1871-1919) pleitte voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een antimilitaristische koers. Na deze oorlog speelde ze een sleutelrol in de Duitse opstand tegen de sociaal-democratische regering. Frits las in de gevangenis haar gevangenis correspondentie en was onder de indruk van haar innerlijke kracht en haar verbondenheid met medemensen en medeschepselen.
Anna
In het kantoor van het Jeannette Noëlhuis zit ik tegenover Anna, onze nieuwe ASF vrijwilligster.. Een vrolijk gezicht kijkt me tegemoet. Anna is er klaar voor om zich aan de lezers van onze nieuwsbrief voor te stellen.
Gemeenschapsleven in een sloppenwijk van Nairobi
Via maximaal vijf mensen zou je elke andere bewoner op aarde kunnen kennen, maar misschien is dat voor mensen in het Noëlhuis wel minder. We stellen graag Joakim aan jullie voor. Margriet leerde hem kennen in Taizé en houdt al meer dan 10 jaar contact met hem en zijn gemeenschap in een sloppenwijk van Nairobi. De afgelopen jaren heeft het Noëlhuis die gemeenschap een paar keer kunnen steunen.
Wat er echt toe doet
Leven in een gemeenschap heeft mij een geweldige kans gegeven om andere mensen te ontmoeten van verschillende nationaliteiten, familiale en maatschappelijke achtergronden, culturen, geloofsovertuigingen en persoonlijkheden. Al de elementen die de ene persoon onderscheiden van de andere helpen ook de kernwaarden van de persoon te vormen; en deze waarden worden in wezen deel van wie we zijn of tenminste wie we denken te zijn. Als zodanig opent dit uiteindelijk de vraag: Zijn onze kernwaarden echt het belangrijkst?
Update van de Dorothy-gemeenschap
Dit zal jouzelf maar overkomen
Waarom trekken mijn vrouw en ik al bijna negen jaar met een ‘ongewenste vreemdelinge’ op? Meegaan naar allerlei instanties, onderdak en leefgeld geven? Gewoon, omdat je een ander bemint als jezelf. Vanzelfsprekend eigenlijk. En je gaat aan haar hechten en van elkaar houden.
In Memoriam: Kleine Zuster Andrée-Julienne (1938-2022)
Op 2 oktober jl. overleed zuster Andrée-Julienne. De eerste keer dat ik haar ontmoette, was in 1981. Een bevriende priester had me uitgenodigd voor de wekelijkse eucharistieviering op de kleine woonboot van de zusters in de Jordaan. Na afloop dronken we met zijn allen gezellig koffie op straat. Ik was onder de indruk van de nuchtere, ‘aardse’ mentaliteit van Andrée-Julienne.