Juist op dit soort momenten put ik inspiratie en hoop uit de woorden van Peter Maurin, die samen met Dorothy Day aan de wieg stond van de Catholic Worker-beweging:
“De wereld zou beter af zijn als mensen probeerden beter te worden. En mensen zouden beter worden, als ze ophielden te proberen om beter af te zijn. Want als iedereen probeert beter af te zijn, is niemand beter af.”
De samenwerking tussen Dorothy Day en Peter Maurin begon in 1932. Day was in een lastige zoektocht beland en vroeg zich af hoe ze haar katholieke geloof kon combineren met haar strijd voor sociale gerechtigheid. Toen ze in die dagen vurig bad om inspiratie en bijstand, stond hij daar ineens bij haar voor de deur: Peter Maurin.
Maurin was geboren op 9 mei 1877 in Zuid-Frankrijk en werd opgeleid bij de Christelijke Broeders. Hij groeide op in een omgeving van katholiek populisme, dat hoogtij vierde in het Frankrijk van die tijd. Zelf koos hij voor een andere manier van leven. Hij legde de gelofte van armoede af en trok rond als een pelgrim. In 1909 was hij naar de Verenigde Staten afgereisd.
Volgens Peter Maurin waren mensen geschapen als medescheppers met God. Maar met lede ogen zag hij hoe de mens in zijn tijd gereduceerd was tot een radertje in een grote machine. Het grootste probleem was volgens hem dat sociologie, economie en politiek gescheiden van het evangelie opereerden. Dat moest anders. In Dorothy Day vond hij een medestander.
Tijdens de eerste minuten van hun ontmoeting wist de praatgrage filosoof Dorothy Day te indoctrineren met zijn filosofie. Dorothy vergeleek hem later met de apostel Paulus; Peter Maurin was in staat zo lang te preken, dat de mensen er bij in slaap vielen. Maar Dorothy Day zag de ontmoeting met Peter Maurin als een rechtstreekse gebedsverhoring. Niet lang na hun kennismaking was de Catholic Worker een feit.
Dorothy Day en Peter Maurin zijn voor mij bakens van licht in deze tijden. Steeds weer wijzen ze me erop dat spiritualiteit niet beperkt kan blijven tot een kerkbank of een gebedsmuur, en dat sociale verandering niet te reduceren is tot een politiek programma. Alles begint bij een revolutie in het hart, bij het “bouwen van een nieuwe wereld in het geraamte van de oude,” in de woorden van Peter Maurin zelf. Die revolutie begint in huizen, op straten en in supermarkten.