Dorothy Day Special
Jaargang 32 nr. 1 (View PDF)
Redactioneel
Op 24 september 2015 sprak paus Franciscus het Amerikaanse Congres toe. Tot stomme verbazing van alle Catholic Workergemeenschappen ter wereld, noemde de paus de naam van Dorothy Day in één adem met die van Abraham Lincoln, Martin Luther King en Thomas Merton. “Een natie kan als groot worden beschouwd wanneer zij streeft naar rechtvaardigheid en haar best doet voor de zaak van de onderdrukten, zoals Dorothy Day deed door haar onvermoeibare werk”, aldus de paus.

Huisnieuws
Sinds een jaar of zes draai ik nu als vrijwilliger mee in het Noëlhuis, niet permanent, wel geregeld een week of zo, soms een maand. Het hier gepresenteerde huisnieuws heb ik dus niet geheel ter plekke meegemaakt. Wel ben ik intussen vertrouwd met de onderstromingen waarop de feiten drijven. Als ik mijn ogen dichtdoe zie ik verbindingslijnen lopen tussen allerlei schijnbaar chaotische voorvallen in huis, ook op wat langere termijn.

Nederlandse vertaling biografie over Dorothy Day in de maak
De laatste jaren neemt het aantal boeken, artikelen en documentaires over Dorothy Day gestaag toe. Een van de beste biografieën over Dorothy is nog altijd ‘All is Grace’ uit 2011 van de Amerikaanse schrijver en vredesactivist Jim Forest. Jim leefde begin jaren ‘60 van de vorige eeuw in de Catholic Workergemeenschap van New York en werkte jarenlang nauw samen met Dorothy.

Dorothy Day, anarchiste en pacifiste
Dorothy Day schuwde niet om zich anarchiste te noemen en ze getuigde van haar door Jezus geïnspireerd pacifisme. Dorothy streefde naar een wereld waarin mensen onafhankelijk van de staat en kapitalistische of socialistische productieverhoudingen hun leven kunnen leven en voor elkaar kunnen zorgen. Geen destructief anarchisme, maar een nieuwe wereld scheppen in het geraamte van de oude: coöperatieve boerderijen en kredietverenigingen, arbeiderszelfbestuur, woningcoöperaties, elke parochie die samen een huis van gastvrijheid schept voor wie dat nodig heeft. Begin waar je bent, bottom up, niet via een sterke leider top down.

Heilige soep
Aan het prikbord in het toilet op onze gang hangt een papiertje met een tekeningetje van een grote pan soep en een handje dat er uit steekt, met de tekst ‘Je woont in de soep!’ Een uitspraak die ooit klonk om te omschrijven hoe onze gemeenschap soms wordt ervaren: als een chaotische ‘soep’ waar van alles in ronddobbert en waar we af en toe in kopje onder gaan. Aan de andere kant staat de soep ook voor alle warmte, diversiteit en voedzame grond die we ervaren.

Update van de Dorothy-gemeenschap
De plannen van de Dorothy-gemeenschap krijgen steeds concretere vormen. Voor de lezers die hier voor het eerst over horen: dat is de nieuwe gemeenschap die Anna, Herman, Willem, Matthias en Sofie proberen op te zetten.

Open grenzen, helemaal zo gek nog niet!
Voor mijn verjaardag kreeg ik een Engelstalig stripboek, geschapen door economie professor Bryan Caplan en striptekenaar Zach Weinersmith: Open Borders, the science & ethics of immigration. Ik word er blij van en schrijf er graag iets over.

Altijd bewust van Gods aanwezigheid
Het leven van Dorothy Day heeft iets Franciscaans. Zij koos net als Franciscus van Assisi voor een leven in armoede met de armsten en zette zich haar hele leven in voor een wereld die toekomst heeft. Maar haar gebedsleven was vooral Benedictijns: gedisciplineerd en gestructureerd.

Vrijwillige armoede
In het Noëlhuis hebben we regelmatig gesprekken over wat eenvoud voor ons betekent. De meningen lopen uiteen. Maar als we lezen wat Dorothy Day hierover zegt, moeten we allemaal even slikken… – Uit ‘Selected Writings’ door Dorothy Day, vertaald door Margriet.
