De auteurs laten zien dat de huidige restricties op migratie neerkomen op wereldwijde apartheid gebaseerd op waar je geboren bent. Ze kijken naar onze angst voor armoede, het instorten van sociale vangnetten, culturele desintegratie en het einde van vrijheid als de grenzen opener worden en geven aan waarom die angst niet terecht hoeft te zijn.
Zegeningen
In mijn favoriete hoofdstuk, ‘alle wegen leiden naar open grenzen’, laten ze christenen, liberalen, socialisten, conservatieven, utilitaristen, egalitaristen, libertairen, meritocraten, aanhangers van Kant of van een kosten/baten analyse en zelfs populisten tot de conclusie komen dat open grenzen het logische gevolg zijn van elk van die overtuigingen en visies. Ze doen dat met humor en een snufje zelfspot en geven aan dat er zonder twijfel onverwachte neveneffecten van open grenzen zullen zijn maar dat die wat hen betreft niet op kùnnen wegen tegen de verwachte zegeningen. Ze pleiten voor praktische oplossingen voor deelproblemen. Zo hebben Europeanen die binnen de Europese Unie hun heil elders zoeken niet meteen recht op een sociale huurwoning of uitkering. Dat zou ook kunnen gelden voor mensen van buiten de Unie. Of als bepaalde beroepsgroepen vrezen dat hun banen en lonen op de tocht komen te staan, dan zouden migranten extra belast kunnen worden. Zulke ‘nare’ deelmaatregelen zijn altijd nog veel minder erg dan mensen categorisch verdoemen tot de ellende waarin ze zitten of hen te illegaliseren en te ontmenselijken als ze het toch wagen hun heil hier te zoeken.
Bloei
Eeuwenlang lagen de volken van Europa met elkaar overhoop. Europa bloeit nu als nooit tevoren mede dankzij het vrije verkeer van mensen. Dat biedt hoop voor wereldwijde open grenzen. Als vrijemarkteconoom ziet Caplan tientallen procenten groei van het wereldwijde economische product door vrijere migratie. Hij geeft als voorbeelden de groei van de VS tot wereldmacht voordat migratie in de twintiger jaren van de vorige eeuw daar werd beperkt, en de astronomische groei van de economieën van India en China de afgelopen decennia door migratie naar de steden. Ik betwijfel of het wereldwijde ecosysteem zo’n grote groei van de economie door vrijere migratie aan kan. Maar ik vind niet dat die twijfel mij het recht geeft om mensen met prikkeldraad, mijnenvelden en apartheidswetten te onderdrukken. Als we de noodzaak om vroeger koloniaal onrecht en huidig structureel onrecht recht te zetten ook in ogenschouw nemen, dan wordt het pleit voor open grenzen nog sterker. Als je makkelijk Engels leest en je wilt ontdekken of jouw visie of overtuiging omtrent migratie strookt met Open Borders dan leen ik je mijn exemplaar graag uit!
Zie hier nog een paar bladzijden uit dit boek, Open Borders: The Science and Ethics of Immigration:
Hoe kon het volgens Caplan en Weinersmith dat Amerika nr 1 werd?
Afbeeldingen opgenomen met toestemming van de auteur.