Welnu, Mattias en Siska zijn naar Leiden verhuisd, maar komen gelukkig nog vaak binnen zeilen en staan ons met raad en daad terzijde. Willem woont nu in hun voormalige huiskamertje en Margaret, een oude dame uit West-Afrika, woont in hun oude slaapkamer. Het keukentje gebruikt Frits om zijn kruisraketten Woensdrecht archief te ordenen. Paul, de 18-jarige Duitser die bij ons kwam via Aktion Sühnezeichen Friedensdienste, heeft ons ook verlaten om in Palestina Engelse les te gaan geven. Sofie woont nu in zijn kamer en neemt een groot deel van zijn taken over. Ze heeft de ASF-kamer eens flink uitgemest! Gerard heeft in zijn appartement boven plek gemaakt voor Susan en onze muren lijken inderdaad wel van elastiek, want Albert en Jellie hebben één trappenhuis verder een studiootje voor Anna en Herman ter beschikking gesteld. Wanda en Gerritjan hebben op een steenworp afstand een huis gekocht.
Herman, Anna, Sofie en Willem dromen van een nieuwe gemeenschap in (de buurt van) Amsterdam, dus we zullen zien hoe lang dit hoofdstuk duurt. Voorlopig ge nieten de oudgedienden van de volle kapel en alle nieuwe elan. Frits neemt zelfs gas terug!
Meer schouders
De gemeenschapsleden die veel buitenshuis werken en dankzij hun goede opleiding aardig verdienen, dragen ook financieel bij aan de gemeenschap. Wie een klein baantje heeft voor de ziektekostenverzekering en wat zakgeld en meer tijd aan de gemeenschap kan besteden, krijgt kost en inwoning, net als de gemeenschapsleden die helemaal vrij zijn om zich in te zetten voor de gemeenschap. Vroeger waren de kerngroepsleden (te?) veel aan het doen en hadden ze minder tijd om er voor de ander te zijn.
Nu met meer schouders, staat het ieder vrij om mee te vergaderen en ta ken uit te voeren, maar is het ook fijn als mensen ervoor kiezen om liefdevol aanwezig te zijn, te reageren op de nood van dat moment en daarnaast wat deeltaken op zich te nemen.
Regelde de kleine kerngroep vroeger ongeveer alles, nu zijn er werkgroepjes aan het ontstaan. Zo experimenteren Daan, Gerard en Maria met het vinden van de beste structuur voor ons gebedsleven en buigen Gerritjan, Willem en Herman zich over de rondetafeldiscussies en films. Dat zijn dan ‘verantwoorde’ films die onze huisgenoten vaak minder boeien. Maar gelukkig organiseert Susan op zaterdagavond bad movie nights die op meer bijval kunnen rekenen!
Er is ook ruimte en energie voor nieuwe initiatieven. Zo organiseerden Anna en Herman mee aan het KloosterBoerderijFestival en woonde Frits de internationale Catholic Worker-bijeenkomst in Amerika bij. Ook was er begin november een meeleefweek waar vier jonge mensen aan deelnamen.
Herman blijkt gouden handen te hebben en brengt bijvoorbeeld verbeteringen aan in de tv-kamer waar de was nu beter kan drogen. Hij schiep er ook een werk- en eethoek. Erg handig als het elders te druk is voor de Nederlandse lessen of als de keuken te vol is, want dan kan daar ook les gegeven of gezellig gegeten worden. Ook Gerritjan en Daan weten met gereedschap om te gaan en zo hangen er nu geluidsabsorberende platen aan het plafond in de keuken en dat scheelt echt een hele hoop herrie: we kunnen zo waar van tafelconversaties genieten!
Huisgenoten
Huisgenoot Igor kreeg een medische toelage en kan daardoor een kamertje huren in Amsterdam-Oost. Hij waait nog regelmatig binnen om een was te draaien, taarten te bakken, met de kinderen te spelen of een vrijgekomen kamer te witten. Hij heeft zo’n zeldzame ziekte, dat beide universiteitsziekenhuizen erg blij met hem zijn. Hij heeft een nieuwe procedure op kunnen starten en wij hopen op heil voor hem.
Ook Mustafa heeft ons verlaten. Zijn procedure is vastgelopen. Hij ziet erg op tegen terugkeer, maar in Nederland is ook weinig perspectief. Yasser kreeg een plek in het nieuwe AZC in de Bijlmerbajes. Ook hij waait nog regelmatig aan en Rose en haar driejarige zoontje Mo hebben papieren gekregen en daar zijn we allemaal erg blij mee. Ook zij zullen ons op termijn verlaten en hopen in de buurt te blijven, omdat Mo niet ver van het VUMC mag wonen.
Onze oud-huisgenoten Samer uit Palestina en Kristina uit Bashkortostan (Rusland) kregen papieren, we wensen hen een mooie toekomst toe. Charlotte en haar baby Henry kwamen bij ons wonen en Henry is een geweldig jongetje dat inmiddels al door het huis dribbelt en de oogappel van velen is.
Amid is gekomen; een erg aardige, rustige jongeman uit Sierre Leone die zich regelmatig op zijn kamer terugtrekt vanwege zijn migraineaanvallen. Zijn verloofde is al in de VS en hij is bezig om de oversteek te organiseren om daar met haar een nieuw leven op te bouwen.
Neema uit Uganda kwam bij ons wonen om zich voor te bereiden op de bevalling. Ze moest even de kat uit de boom kijken, maar ontdooide al snel en hoort er nu helemaal bij.
Waakzaam en welgemoed
Het lijkt al weer lang geleden dat we vlierbloesem in de tuin plukten en er limonade van maakten. Er was een aardige oogst aan bramen, sla en pompoen en we genoten van de nodige kampvuurtjes met velen en nu met enkele diehards in de wintermaanden. Er is gras ingezaaid rond de vuurplaats en Pieter bracht kleine buxusstruikjes mee die nu een afscheiding vormen langs de moestuin. Er is een boom omgevallen die met vereende krachten deze winter verzaagd kan worden tot brandhout. Het is heerlijk om zo vlak bij huis van de natuur te kunnen genieten.
We bezoeken de gevangenen in het grensgevang op Schiphol en waken er regelmatig. We hopen zo de dag te bespoedigen waarop alle mensen weer vrij kunnen gaan en staan, zoals dat het grootste deel van onze geschiedenis het geval was. We zijn ook bezorgd over de nationalistische en populistische winden die in Amerika en Europa waaien. Zo gaan we waakzaam maar welgemoed het nieuwe jaar in. We zijn dankbaar voor alle steun en wensen onze lezers Gods zegen toe.