Geweldloosheid en rechtvaardige vrede
Jaargang 28 nr. 2 (View PDF)
Redactioneel
De geschiedenis van christelijke kerken laat een vertroebeld vredesgetuigenis zien. Kerken raakten in de loop der geschiedenis verstrengeld met politieke macht. Ze namen deel aan ‘heilige oorlogen’, godsdienstoorlogen, kruistochten. Tot op de dag van vandaag.

Huisnieuws
Goed nieuws! Na vele jaren met een niet al te grote kerngroep geploegd te hebben op Gods akker, zijn we dit voorjaar gezegend met de komst van Anna en Herman en sinds de late zomer met Willem, Sofie, Susan, Gerritjan en Wanda en hun kinderen Teun en Marie. ‘Hebben ze rekbare muren in het Noëlhuis, of hoe werkt dat?!’, vraagt de lezer zich misschien af.

Yasser
“Goedemiddag, meisjes en jongens, dames en heren. Zo dadelijk zullen wij Den Bosch binnenrijden. Als u uitstapt, vergeet dan niet om uit te checken. En dank voor het reizen met de NS.” Met ondeugende oogjes persifleert hij perfect de gezellige intonatie van de conducteur.

Het vaticaan en geweldloosheid
De Rooms-Katholieke kerk heeft sinds Augustinus een nogal dubbele boodschap gepreekt als het gaat om kwesties rond oorlog en geweld. Aan de ene kant wordt Jezus als voorbeeld gesteld, met zijn boodschap dat alle mensen broeders en zusters zijn, dat we onze vijanden lief moeten hebben en dat we vredestichters moeten zijn. Aan de andere kant houdt de kerk ook vast aan de ‘leer van de rechtvaardige oorlog’.

Ben Salmon en zijn geweldloze dienstplicht
Het is 2016. Hoewel we officieel nog dienstplicht hebben, is de opkomstplicht allang opgeschort. We zien zoveel geweld om ons heen dat ons geloof erin steeds meer afneemt: wat voor goeds kan geweld ooit brengen? Ook in kerkelijke kringen lijkt er van voortschrijdend inzicht sprake te zijn. Het thema van de jaarlijkse vredestoespraak van de paus zal in 2017 dan ook zijn: ‘Geweldloosheid: een stijl van vredespolitiek.’

In memoriam: Alexandra ter Kuile-Bouwmeester
Op 3 februari 2016 overleed de moeder van Frits. Hij overdenkt de rol die zij als moeder in zijn leven heeft gespeeld.

Jubelt en juicht
Op 1 september bereikte ons het goede nieuws dat Rose en haar zoontje Mo in Nederland mogen blijven. Nu kan hun leven hier echt beginnen!
KloosterBoerderijFestival
Afgelopen juli werd voor de tweede keer het KloosterBoerderijFestival georganiseerd, onder andere door Anna en Herman met hulp van Willem en Sofie. Het festival is een ontmoetings- en inspiratieweek ontstaan in 2015. Een plek waar ‘klooster’ (gebedsritme, stilte en bezinning), ‘boerderij’ (fysiek werk, verbinding met de schepping, zorg voor het milieu) en ‘festival’ (ontmoeting, gezelligheid, lekker eten) gecombineerd worden. Een week lang leefden de deelnemers op de Eemlandhoeve in het ritme van bidden – werken – denken vieren.

Muziek en verzet
Over muziek in een protestbeweging wordt vaak nogal magisch gedaan. Alsof door We shall overcome te zingen de segregatie in Amerika opeens ophield. Of alsof Bob Dylan en Jimi Hendrix de Vietnamoorlog hebben gestopt. Door de ‘kracht van muziek’. Zo is het natuurlijk niet. Maar er zijn wel veel voorbeelden te vinden van muziek die gebruikt wordt bij geweldloos verzet, en soms lijkt het best te kunnen helpen.
Haal eerst de balk uit uw oog…
Bij de aanslag op het vliegveld van Brussel werd de moeder van ons ex-huisgenootje Lisa vermoord. De aanslagen in Parijs waren vlakbij het huis van een vriend. Het zijn bange tijden en het klimaat tussen moslims en ‘ons’ wordt steeds slechter. Misschien is dat ook de opzet van de daders.

Aangenaam kennis te maken
Zoals u heeft kunnen lezen in het Huisnieuws, is onze gemeenschap dit jaar in rap tempo gegroeid. Hoog tijd voor een korte introductie.