Gerritjan Huinink las jaren geleden met de leesgroep binnen zijn kerk het boek The irresistible revolution van de Amerikaanse christenactivist en schrijver Shane Claiborne. Daarin leerde hij ook over de Catholic Worker. Via internet kwam hij erachter dat er in Amsterdam ook een gemeenschap is; dus kwam de leesgroep een keer op bezoek. Hij waardeert de combinatie binnen de Catholic Worker van concrete gastvrijheid, nadenken over de oorzaken van onrecht en geweld en het je uitspreken daarover.
En verder:
- is hij zelfstandig fotograaf,
- coördineert hij al jaren samen met Frits de wakes bij de grensgevangenis.
Wanda Huinink heeft ook voor het eerst gehoord over de Catholic Worker via Shane Claiborne. Gerritjan nodigde haar uit om eens het Jeannette Noëlhuis te bezoeken; dat was gelijk een van hun eerste dates. Vlak na hun huwelijk hebben beiden een lange reis gemaakt door Zuid- en Noord-Amerika, waar ze Emmaüsgemeenschappen en huizen van de Catholic Worker bezochten. Ze maakten de afgelopen jaren deel uit van de Eltheto Gemeenschap in Amsterdam-Oost, maar wilden dichterbij het Jeannette Noëlhuis wonen. Ze hebben onlangs een prettig huis in een kindvriendelijke omgeving gevonden.
En verder:
- werkt zij bij het Burennetwerk Amsterdam, een organisatie die bemiddelt in eenvoudige burenhulp,
- coördineert zij het schrijven van de bedankjes aan donateurs,
- gaat zij een leesclub beginnen voor verdere verdieping van de Catholic Worker filosofie.
Willem van Engen nam een jaar of vijf geleden deel aan een wildplukmiddag van de christelijke jongerenbeweging Time to Turn. Deze vond plaats bij ons in de buurt; na afloop kwam de groep bij ons eten. Later kwam hij via dezelfde organisatie Sofie, Anna en Herman tegen. Dat klikte. Samen willen zij een open christelijke gemeenschap beginnen waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. De groep is zijn licht gaan opsteken in het Jeannette Noëlhuis en heeft besloten een tijd gewoon mee te draaien. De Catholic Worker is voor hem het bewijs dat het niet te idealistisch is om samen te wonen met mensen voor wie geen plek is in de samenleving. Het heeft hem verrast dat het samenleven met hen zo bijzonder en liefdevol kan zijn.
En verder:
- ontwikkelt hij software om ervoor te zorgen dat voedselbedrijven niet alleen concurreren op prijs en smaak, maar ook op duurzaamheid,
- kookt hij fantastische veganistische maaltijden,
- wil hij een app ontwikkelen om communicatie en afstemming binnen de gemeenschap te verbeteren (maar niet iedereen heeft een smartphone, Willem!)
Sofie Jansen is afgelopen aart afgestudeerd als orthopedagoge. Begin september is ze in ons huis komen wonen en maakt nu deel uit van de kerngroep. Ze maakt al sinds 2011 deel uit van de bezoekgroep in de grensgevangenis. Langs die weg, en langs Time to Turn, heeft ze het Noëlhuis leren kennen. Haar betrokkenheid is sindsdien langzaam gegroeid. Het Catholic Worker-gemeenschapsleven trekt haar doordat een aantal aspecten samenkomen die zij belangrijk vindt: dagelijks gebed, gastvrijheid verlenen aan mensen in nood, actie voor een betere wereld. Dat in je eentje realiseren is moeilijk, daarvoor heb je echt gemeenschap nodig. Samenleven ziet zij ook als een oefening in liefde en compassie.
En verder:
- doet ze werkervaring op in een basisschool in Amsterdam Zuidoost,
- houdt ze de voedselvoorraad in de gangkast in de gaten,
- houdt zij van moderne dans, theater, fotografie, paardrijden en in de natuur zijn.
Susan van der Hijden heeft het huis leren kennen dankzij de wakes bij het Amerikaanse consulaat tijdens de Eerste Golfoorlog (1990-1991). Ze werd al gauw vrijwilligster tijdens de spelletjesavonden, ging eens per week koken en kwam in 1994 in huis wonen. Ze bleef een aantal jaren, en verhuisde toen naar een appartement in de buurt. In 2000 voerde zij samen met pater Martin Newell een Ploegscharenactie uit in Engeland (ze maakten een vrachtwagen onklaar die kernwapens vervoert) en moest daarvoor zeven maanden het Engelse gevang in. Van 2003 tot 2007 leefde en werkte zij bij Emmaüs. Wat haar aantrekt in de Catholic Worker is vooral het personalisme: zelf verantwoordelijkheid nemen voor veranderingen in de samenleving; al neem je maar kleine stappen, dan nog is dat zinvol.
En verder:
- werkt zij op de sorteerafdeling van PostNL (en begint haar werkdag gruwelijk vroeg!),
- speelt zij een beetje gitaar maar nog niet zo goed,
- zoekt zij een ezeltje en een jonge vrijwilligster om rond de kerst mee naar de grensgevangenis te gaan.