Karl is 18 jaar, komt uit Münster en is sinds ongeveer 5 weken in het Noëlhuis als ik hun tijdens de lunch een paar vragen stel. Bijvoorbeeld waarom hen een jaar als vrijwilliger in het Noëlhuis wilde komen. Karl: “Ik wilde iets nieuws gaan doen, iets dat ik nog nooit eerder had gedaan, op een plek waar ik nieuwe dingen kan leren. Ik vind de politieke lijn van ASF interessant en ben bezorgd over de politiek. Het afgelopen jaar ben ik meer activisme gaan doen en heb ervaren hoe belangrijk en leuk dat is. Ik denk dat ik daarom naar het Noëlhuis ben gestuurd.”
Wat is de politieke lijn van ASF?
“Ze proberen werk te doen tegen extreem-rechts gedachtegoed, bijvoorbeeld door aandacht te geven aan wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en door (nazaten van) holocaustslachtoffers te helpen. Ik vind het erg belangrijk dat je jezelf en anderen informeert over de gevaren van extreemrechts. En wat ik ook belangrijk vind is dat ASF mensen probeert te helpen die zélf vragen om hulp van vrijwilligers.”
Zijn er verschillen tussen hoe mensen tegen extreemrechts aankijken in Duitsland en Nederland?
“Nederlanders denken vaak dat ze progressief zijn, dat er veel mag in Nederland, en Duitsers denken ook dat er in Nederland meer tolerantie is dan in Duitsland. Maar we verschillen niet erg veel van elkaar.”
Wat vind je van de christelijke kant van het Noëlhuis?
“Ik ben christelijk opgevoed, dus het was niet heel nieuw voor mij. Het verband tussen politiek en christen zijn was wel nieuw en interessant. Ik miste de verbinding tussen die twee in Münster.”
Wil je nog iets kwijt over je eerste weken in het Noëlhuis?
“Ik hou van de manier waarop er hier gedeeld wordt, en de hoeveelheid taart die we hier eten! Ik vind bewust omgaan met wat we consumeren (vooral voedsel en kleding) belangrijk en ik denk dat ik hier nog veel kan leren. En ik probeerde thuis altijd onder tuinwerk uit te komen, maar heb ontdekt dat ik het hier leuk vind om te doen. Dat had ik niet gedacht.”