Een vaste side-dish op de barbecues is de fantastische hoummous van Raed. Extra lekker met Raeds gegrilde groenten, op de vegaburgers of bij de gepofte zoete aardappels. Als er wat overblijft na een barbecue-avond zijn we blij, want deze hoummous is ook heerlijk op brood. Wij vroegen Raed om zijn beste hoummous-recept met ons te delen.
Ingrediënten
- 500 g. gekookte kikkererwten, uit blik of zelf gekookt
- 3 grote tenen knoflook
- 125 ml. tahin (sesampasta), liefst de lichtkleurige, vloeibare soort
- evt. 100 ml. volle yoghurt
- 1 ½ geperste citroen (het sap ervan)
- 1 eetlepel zout
- water toevoegen tot gewenste consistentie
- Ter decoratie: olijfolie, gemalen komijn, evt. fijngehakte verse bladpeterselie
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
Pel de knoflookteentjes en pers de citroenen. Doe de knoflook in een kleine kom samen met het citroensap en het zout. Mix dit met een staafmixer tot een zachte, vloeibare massa.
Doe de kikkererwten in een grote kom. Voeg het knoflook-citroenmengsel toe, daarna de tahin en eventueel de yoghurt. (Voor een geheel veganistische hoummous kun je de yoghurt door water vervangen; sojayoghurt geeft een net wat ander smaakje). Mix het geheel goed door met een staafmixer tot een fijne, gladde massa, en voeg aan het eind water toe naar smaak. Raed raadt aan om geduld te hebben bij het mixen, want het wordt echt lekkerder als je de tijd neemt om het helemaal glad en zacht te mixen.
Het liefst serveer je de hoummous mooi uitgespreid op een bord of in een ondiepe schaal. Giet een laagje olijfolie eroverheen en maak het af met gemalen komijn of met fijngehakte verse peterselie.
Voilà, dit is de echte Irakese hoummous – geniet ervan!