Skip to content

Jeannette Noëlhuis | Catholic Worker Amsterdam

  • Over ons
  • Bedelnap
  • Agenda
  • Aanmelden
  • Archief
    • Jaargangen
    • Dossiers
  • Facebook
  • Twitter

BAN de BOM 2.0

Frits, 01/12/2015, Jaargang 27 nr. 2

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werden Amerikaanse B61-kernbommen zonder medeweten van het Nederlandse parlement op vliegbasis Volkel gestationeerd, waar ze sindsdien permanent worden bewaakt door Amerikaanse soldaten. Nederlandse piloten met Nederlandse jachtbommenwerpers staan rond de klok paraat om op te stijgen en deze kernbommen ergens in of rond Europa af te werpen.

Door het vernietigen van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in 1945 met atoombommen, werd de verschrikkelijke kracht van dit nieuwe wapen duidelijk en groeide het inzicht in de minstens zo ellendige gevolgen van de radioactieve straling. Zo groeide er vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw een actieve ‘Ban de Bom’-beweging. Dat was hard nodig, want tijdens de koude oorlog kwamen er steeds meer kernbommen.

Arme Aarde

In de tachtiger jaren toen ik mij aansloot bij deze beweging, waren er wereldwijd 70.000 kernwapens. Ik heb het mee mogen maken dat de geplande stationering van kruisraketten op de vliegbasis Woensdrecht niet doorging en dat enkele jaren later het testen van kernwapens met onderaardse explosies (arme Aarde) stopte.

Deze ‘Ban de Bom’-beweging droeg er toe bij dat er nu nog ‘maar’ 16.000 kernwapens op Aarde zijn. Vele daarvan kunnen binnen enkele minuten ingezet worden, nog steeds genoeg om het menselijke leven op Aarde en heel veel ander leven te verwoesten met vuur, drukgolven, radioactieve straling en een nucleaire winter door al het stof dat de atmosfeer in wordt geblazen.

In 1968 werd het non-proliferatieverdrag (NPV) door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en ruim 180 andere landen ondertekend. De permanente leden Rusland, Amerika, China, Frankrijk en Engeland (allemaal landen die toen kernwapens hadden) beloofden te zullen werken aan de volledige ontmanteling van hun nucleaire arsenalen. Ook beloofden zij de technologische kennis om kernenergie op te wekken met de rest van de wereld te delen. De andere landen beloofden om met die kennis geen kernwapens te ontwikkelen of van andere landen aan te nemen.

Steeds groter risico

Inmiddels hebben ook Israel, India, Pakistan en Noord-Korea kernwapens en hebben ruim veertig andere landen het radioactieve materiaal en de kennis in huis om ook kernwapens te maken. En erger nog, de vijf kernwapenstaten zijn allen bezig om nieuwe generaties kernwapens te ontwikkelen. Zo heeft President Obama opdracht gegeven om de komende jaren voor 355 miljard dollar de kernbewapening met raketten, bommenwerpers en (onderzee-)boten te ‘moderniseren’. Elf miljard dollar daarvan is voor nieuwe B61-12 kernbommen, onder andere voor de vliegbasis Volkel.

Deze nieuwe bommen kunnen precies naar hun doel gestuurd worden en makkelijk ingesteld worden op verschillende vernietigingskracht: megakracht om legers en steden van de aardbodem te vagen, gereduceerde kracht om ondergrondse commandobunkers uit te schakelen. Zo wordt deze nieuwe generatie kernwapens beter inzetbaar en daarmee wordt het risico van de daadwerkelijke inzet groter.

Kortom: het plan van de kernwapenstaten is niet het afbouwen van de bestaande nucleaire arsenalen zoals ze in het NPV hebben toegezegd, maar het produceren van een generatie nieuwe kernwapens in een wereld met nog veel meer staten die kernwapens kunnen gaan maken. Wat voor toekomstperspectief bieden wij onze kinderen en kindskin-
deren?

De ‘wereldgemeenschap’ kan elk grammetje uranium van een land als Iran administreren om nauwkeurig toe te zien dat dat land geen kernwapens maakt. Er is ook afgesproken hoe er wordt ingegrepen bij twijfel om er daadwerkelijk voor te zorgen dat dit land geen kernwapens ontwikkelt. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om zulke afspraken encontrole en handhavingmechanismen voor àlle landen te maken? Tijd voor een internationale ‘Ban-de-Bom 2.0’-beweging die daaraan gaat trekken.

Een onnozele tocht tegen kernwapens

Op 28 december wordt de moord op de onnozele kinderen door de soldaten van Herodes in Bethlehem herdacht. Een goed moment om ons in te zetten om de snode plannen van de hedendaagse Herodessen te verhinderen: geen nieuwe kernbommen in Brabant!

Daarom lopen we op maandag 28 december 2015 om 11:57 uur een Onnozele Tocht vanaf het Dorpsplein in Volkel naar de vliegbasis voor een kernwapenvrije toekomst. Breng je (klein-)kinderen mee en/of oud speelgoed om in het prikkeldraad van de basis te hangen, of stoepkrijt voor een hinkelbaantje bij de slagboom…: alles wat duidelijk maakt dat niet een nieuwe generatie kernbommen, maar kinderen de toekomst hebben!

Als er voldoende animo is, kunnen we met de Theaterstraatbus van Amsterdam naar Volkel en terug rijden, met instapstoppen in Utrecht en Den Bosch.

Kijk voor meer informatie, en zeker voordat je komt voor het laatste nieuws, op www.noelhuis.nl/no-nukes.

  • Facebook
  • Twitter