In 1955 sloot Dorothy zich als oblaat aan bij de Benedictijnen van de St. Procopius abdij in Illinois (VS). Ze legde voor de kloostergemeenschap de plechtige belofte af ‘om onder leiding van het Evangelie en in de geest van de Heilige Benedictus’ haar weg te gaan. Regelmatig ging ze naar deze abdij terug voor retraites.
Aardse spiritualiteit
Een Catholic Workerhuis is zo ongeveer het tegendeel van een stille, kloosterlijke omgeving. Voor Dorothy was het des te belangrijker om structuur aan te brengen in haar leven en elke dag tijd te nemen voor stilte. Bij lezing van haar dagboek aantekeningen was ik vooral onder de indruk hoe ze elke dag vroeg, wanneer het nog stil was in huis, begon met Bijbellezing en gebed en bijna elke dag naar de kerk ging.
Dorothy was wars van hoogdravende mystiek: “We hoeven niet zoveel te lezen of spreken over God. Waar het om gaat is met Hem te spreken. Altijd bewust te zijn van de aanwezigheid van God.” Haar spiritualiteit was aards en sterk gericht op haar medemensen. Ze schreef: “Het meest radicale wat we kunnen doen is het aangezicht van Christus proberen te herkennen in anderen, en niet alleen diegenen bij wie we graag verkeren”.
Gerechtigheid begint op de knieën
Telkens weer wees Dorothy erop dat gebed het fundament en de drijvende kracht is van de Catholic Workerbeweging. “Veel jonge mensen komen hier en werken met ons mee. Na een tijdje vertellen ze ons dat ze veel hebben geleerd en daar dankbaar voor zijn. Maar ze vinden ons ook onpraktisch en idealistisch, we brengen niets tot stand wat echt het verschil maakt. Zij hebben gelijk. We zijn onpraktisch, zo onpraktisch als het kruis op Golgotha. We geven te eten aan hen die honger hebben, dat klopt; we proberen opvang te bieden aan dak- en thuislozen en geven hun kleding, als we die hebben. Maar bovenal gaat het om een sterk geloof. Wij bidden. Als een buitenstaander op bezoek komt en geen oog heeft voor ons gebed en wat dat betekent, dan heeft hij of zij er helemaal niets van begrepen.”
De schrijver en vredesactivist Jim Forest, die eind jaren ’60 samenwerkte met Dorothy in de New York Catholic Worker, schreef dat zij hem had geleerd dat “gerechtigheid begint op onze knieën”. Hij voegde daaraan toe dat hij nooit iemand had ontmoet voor wie het gebed zo’n centrale plek in het leven innam als voor Dorothy.
Meer weten over de spiritualiteit van Dorothy Day? Volg de workshop ‘Bidden met Dorothy’ tijdens de Dorothy DAY op 28 november (zie middenpagina’s).