Skip to content

Jeannette Noëlhuis | Catholic Worker Amsterdam

  • Over ons
  • Bedelnap
  • Agenda
  • Aanmelden
  • Archief
    • Jaargangen
    • Dossiers
  • Facebook
  • Twitter

KloosterBoerderijFestival

Sofie, 12/02/2016, Jaargang 28 nr. 2

Afgelopen juli werd voor de tweede keer het KloosterBoerderijFestival georganiseerd, onder andere door Anna en Herman met hulp van Willem en Sofie. Het festival is een ontmoetings- en inspiratieweek ontstaan in 2015. Een plek waar ‘klooster’ (gebedsritme, stilte en bezinning), ‘boerderij’ (fysiek werk, verbinding met de schepping, zorg voor het milieu) en ‘festival’ (ontmoeting, gezelligheid, lekker eten) gecombineerd worden. Een week lang leefden de deelnemers op de Eemlandhoeve in het ritme van bidden – werken – denken vieren.

Ora et labora

In de ochtenden werd er ijverig gewerkt in de ecologisch beheerde tuin of de moestuin en ‘s middags was er ruimte voor verdieping en discussie. Zo kwamen de zusters van de Hoogstraatgemeenschap en mensen van Sant’Egidio langs om te vertellen over hun werk en visie. Gastvrijheid, zorg voor de aarde, werken voor vrede en vriendschap met de armen waren inspirerende thema’s. Irene van Christian Peacemaker Teams liet
ons nadenken over de vraag wat er zou gebeuren als christenen zich met dezelfde discipline en opoffering geweldloos zouden inzetten voor vrede, als legers zich inzetten voor oorlog. Frank Mulder reflecteerde met ons over de invloed van techniek op de samenleving en onszelf. Verder maakten de workshops van broeder Johannes veel indruk op iedereen. Hij vertelde over zijn werk in de Jungle van Calais, waar hij begin dit jaar een Catholic Worker-gemeenschap startte. De heftige verhalen van de mensen en omstandigheden daar, en zijn doorleefde spiritualiteit maakten veel los.

Tot grote vreugde kwam ook de Australische Dave Andrews spreken, over radical inclusive compassionate communities en zijn nieuwste boek The Jihad of Jesus, over de mogelijkheid voor moslims en christenen om samen te werken in de geweldloze strijd voor gerechtigheid en vrede. Onderwerpen waar we nog flink op konden herkauwen.

De drie Taizé-gebeden met veel stilte en meditatieve liederen liepen als een rode draad door de dag, evenals de heerlijke biologische maaltijden. In de avonden genoten we van live jazz-, kleinkunst- of gitaarmuziek, kampvuren en goede gesprekken. De boerderij-omgeving, inclusief gieterdouche op de hooizolder, droeg bij aan een echte vakantiesfeer.

Nadenken, wroeten, schaven

Al met al was het een verfrissende week. Los van de dagelijkse beslommeringen ruimte om na te denken. Over wat we belangrijk vinden in het leven, over onze rol in deze wereld. En luisteren naar wat anderen en Jezus daarover te zeggen hebben. De stilte zoeken waarin de Geest kan fluisteren. En van je hoofd weer in je lichaam, met je vingers in de aarde wroeten, je schaven aan de braamstruiken. Voor velen was het bemoedigend dat zij op het festival anderen (vooral twintigers en dertigers) konden ontmoeten die ook vanuit hun geloof een duurzame en rechtvaardige levensstijl nastreven. Hopelijk konden we een beetje kloosterboerderijfestival mee naar huis nemen om te integreren in ons leven.

Staartje

Inmiddels begint het festival ook al een aardig staartje te krijgen met onze ‘kloosterdelegatie’ op het Graceland Festival eind augustus en een ontmoetingsweekend dat we eind november hebben georganiseerd. Ook worden er al plannen gesmeed voor de zomer van 2017.

Interesse? Neem eens een kijkje op de website: www.kloosterboerderijfestival.nl

  • Facebook
  • Twitter