Ik ben je zus, ik ben je broer
Jaargang 34 nr. 1 (View PDF)
Redactioneel
Huisnieuws
“Schrijf gewoon op wat er de laatste tijd is gebeurd… Eigenlijk, over sinds je kwam.” Hmm, wat is er gebeurd? Een half jaar lang heb ik al deel mogen uitmaken van deze Catholic Workergemeenschap en het dagelijkse leven kunnen ervaren. Sinds ik hier ben, heb ik geleerd om voor 10 mensen te koken, een kettingzaag te gebruiken, gehoord over de situatie in verschillende Afrikaanse landen, een kernbom basis geblokkeerd en gekampeerd in een klimaatkamp (in januari). Het zou een beetje eigenwijs zijn om alles wat er is gebeurd in een artikel te zetten, dus hier zijn de hoogtepunten.
Oorlog is de ultieme mislukking van Christus’ wet van liefde
Met een zwaar hart hebben we het nieuws gevolgd over de inval in Oekraïne door Rusland. De Oekraïners zijn – net als de Russen – deel van de menselijke familie en daarom onze broers en zussen. We zijn geschrokken van het intense geweld van Rusland naar hun buurland. Dorothy Day gaf uiting aan een diepgeworteld pacifisme, gedurende meerdere oorlogen. Ook nu blijven we geloven dat de weg naar vrede niet via wapens en geweld loopt. Tegelijk worstelen we met onze gevoelens van woede en onmacht. We proberen hier wat gedachten te delen.
Ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn
Ruim 10 jaar geleden leerde ik Fatima kennen toen ze in het Noëlhuis verbleef met haar vier kinderen. Ook nadat ze het huis verliet bleef ik contact met haar en haar kinderen houden. Helaas minder vaak dan ik zou willen door de grote afstand en mijn eigen gezondheid.
Jim Forest – huisvriend en vredestichter
Op vrijdagochtend 14 januari 2022 hoorde ik dat Jim Forest de nacht ervoor was overleden. Ik stond buiten het gebouw van de Inner London Crown Court, waar ik net uit was gelopen met twee vrienden. Ze waren door een burgerjury vrijgesproken voor een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid met Christian Climate Action. Het maakte de dag nog iets surreëler – eerder die ochtend had ik ook het nieuws vernomen van het overlijden van mijn tante. Daar stond ik dan, in een stralende januari zon.
Update van de Dorothy-gemeenschap
Er wordt volop gewerkt op ons erf. En niet door ons. Terwijl ik dit schrijf, lopen mannen in maanpakken rond te sjouwen met asbest. Blijkbaar zat dat zelfs in de raamkozijnen van ons fietsenschuurtje. En dat fietsenschuurtje staat er ook niet lang meer. Binnenkort, is ons beloofd, staat er geen huis of schuur meer overeind op ons erf. Nou ja, behalve de woonunit waarin we nu wonen, moest ik kleine Naomi geruststellen.
De muren van Fort Europa liefdevol ondergraven
Wij bieden gastvrijheid aan geïllegaliseerde huisgenoten. Hun verhalen over de Europese buitengrenzen zijn vaak huiveringwekkend. Gelukkig hebben we ook vrienden die aan die buitengrenzen actief zijn om mensen bij te staan bij hun vlucht en het beleid aan de kaak te stellen.
Stil staan bij de bom
Op donderdag 30 juni komen nieuwe F-35 jachtbommenwerpers naar de vliegbasis Volkel. Vanaf volgend jaar dreigen er ook nieuwe kernbommen naar de vliegbasis Volkel te komen. De F-35 maakt een nog helser kabaal dan de oude F-16 en is bijzonder slecht voor het klimaat.
Charles de Foucauld en Dorothy Day
Op 15 mei 2022 werd Charles de Foucauld heilig verklaard. Deze Franse ‘monnik-missionaris’ deelde vele jaren het leven van de Toearegs in de Sahara, in het verre Zuiden van Algerije. Hij droomde van een nieuwe religieuze gemeenschap die ‘het verborgen leven van Jezus te Nazareth’ zou navolgen. Maar hij stierf in 1916 een roemloze dood, zonder volgelingen. Niemand had toen kunnen vermoeden hoe groot zijn invloed zou zijn op volgende generaties. Ook voor Dorothy Day was broeder Charles een belangrijke bron van inspiratie.
Gezegend de vredestichters
We zijn het vorige jaar geëindigd en het nieuwe jaar begonnen met het wegvallen van drie grote inspiratiebronnen uit drie verschillende continenten: Afrika, Amerika en Azië. Drie voltooide levens die over de hele wereld een onuitwisbare indruk hebben gemaakt en die ons uitnodigen om ons weer opnieuw te verdiepen in de getuigenissen van hun leven en de spirituele erfenis die ze achterlaten. Het zijn tevens drie vredesactivisten die een hoogst urgente boodschap voor ons hebben in deze tijden van oorlog. Een boodschap van hoop en vrede.
De beschermheilige van het Noëlhuis
Het levensverhaal van Jeannette Noël (deel 2)
Verfrissende vreugde in geweldloos verzet
Ik woon en werk in de Catholic Worker in Redwood City in Californië, de Verenigde Staten. Ons werk omvat het geven van eten en onderdak aan mensen in nood, en het onszelf afvragen waarom er zoveel arme mensen zijn. We wonen in Silicon Valley, een van de rijkste gebieden van de V.S.. We beseffen dat ons systeem gebroken is en dat onze hoofdactiviteit oorlogsvoering is. De noden van mensen, in het bijzonder de armen, worden genegeerd.
“Het Sinterklaasjournaal!”
Het was begin jaren ’90, Sinterklaastijd. Er woonden enkele jonge mannen uit West-Afrika bij ons. Ze spraken nauwelijks Nederlands. Het Sinterklaasfeest zei hen niets. Maar Zwarte Piet wel. En ze vonden er niets lolligs aan. Wat bleek: al te vaak hoorden ze ‘Zwarte Piet!’, op straat of wanneer ze een bus instapten. Onze pogingen om uit te leggen hoe gezellig het Sinterklaasfeest toch ook is, maakten weinig indruk.
Lucretia Mott, activiste tegen slavernij en voor vrouwenrechten
Lucretia Coffin werd op 3 januari 1793 geboren in Nantucket, Massachusetts. Van moederszijde was ze de achternicht van Benjamin Franklin, een van de ‘Founding Fathers’ van de V.S. Ze was een pionier in de beweging voor vrouwenrechten. Tegelijk was ze onvermoeibaar in haar strijd tegen slavernij.
Vreugde
Met zekere regelmaat krijgen we brieven van de politie en het openbaar ministerie met mededelingen dat we onder de meest fantastische wetsartikelen worden onderzocht, beschuldigd of veroordeeld. Het is voor mij een grote vreugde om op zulke brieven te antwoorden.
Wie echt effectief wil zijn, moet principieel zijn
Brian Terrell over geweldloos verzet
Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!
Begin dit jaar deed ik mee met protesten van de Joodse Antifa. Zij wilden een tegengeluid geven aan het gebruik van antisemitische symbolen en retoriek tijdens de demonstraties tegen de coronamaatregelen die regelmatig in Amsterdam plaatsvonden.