‘n Korrel Zout
Jaargang 30 nr. 2 (View PDF)
Redactioneel
‘Gij zijt het zout van de aarde’ (Mattheüs 5,13)

Huisnieuws
Jeannette hangt boven het bankje bij de kapel. Haar portret is een tekening in grijstinten, vervaardigd door ene Kelly. Met een stralende lach kijkt ze de gang in. Haar zintuigen staan op scherp. Niets ontgaat haar.
Waken bij de muren van ‘Fort Europa’
In september vond de laatste wake plaats bij de grensgevangenis op Schiphol-West. Vanwege een terugloop in het aantal vluchtelingen in detentie worden afgewezen asielzoekers voorlopig alleen nog opgesloten in de grensgevangenis op Rotterdam Airport. Gezinnen worden naar Kamp Zeist gestuurd. Een terugblik op ruim twee decennia van waken in en om Amsterdam.

Het leven en de lessen van Lucy
Lucy is een energieke, spontane vrouw die sinds maart in het Noëlhuis woont. Vandaag heb ik de eer met haar te praten over haar ervaringen in Zimbabwe en Nederland.

Jezus’ advies voor anarchisten
Jezus riep hen bij zich en zei: ‘Jullie weten dat heersers hun volken onderdrukken en dat leiders hun macht misbruiken. Zo zal het bij jullie niet mogen gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn – zoals de Mensenzoon niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.’ – Mattheüs 20:25-28

Dostojevski en Dorothy
Ons huis zou niet bestaan zonder de Catholic Workerhuizen in New York. En die zouden niet bestaan hebben als Dorothy Day niet geleefd had. En zij zou, naar eigen zeggen, niet zover gekomen zijn zonder de inspiratie van Dostojevski, een Russische schrijver uit de negentiende eeuw. Hoog tijd om in onze leesclub eens wat van hem te lezen: De gebroeders Karamazov. We ontdekten wat het met ons te maken heeft.

Klimaatactivisme, waarom en hoe?
In het Noëlhuis proberen we in ons consumeren rekening te houden met de impact op het klimaat. Maar ook houden meerdere mensen zich bezig met klimaatactivisme. Tijd om een paar van mijn mede-activisten te bevragen over hun motivatie en ideeën rondom dit thema.

Een bijzonder levensverhaal: Viola Liuzzo
Viola Liuzzo, een witte Amerikaanse vrouw en moeder van vijf kinderen, gaf in maart 1965 gehoor aan de oproep van Martin Luther King Jr. om naar Selma te komen en mee te helpen in de strijd voor burgerrechten. Viola Liuzzo had een paar dagen meegedaan als vrijwilliger en was iemand naar huis aan het rijden, toen ze werd achtervolgd en doodgeschoten door drie Klu Klux Klanleden. Een onverwachte martelaar voor gelijke rechten. Waar kwam haar overtuiging en bereidheid om te geven vandaan?

Nucleair nieuws
Zeven bruine enveloppen kwamen onlangs op een mooie nazomerse dag ons huis binnen dwarrelen als herfstblaadjes. Herinneringen aan de zomer van 2017 toen we met een groep mensen uit verschillende landen een gebedsdienst hielden voor de poorten van vliegbasis Büchel en daarna het brood dat over was gingen delen met de soldaten. Dit alles onder het motto ‘Bread not Bombs’ en ‘No New Nukes!’

Grenzeloos?
Elk jaar met Allerzielen staan we als Jeannette Noëlhuis stil bij de vluchtelingen die aan de buitengrenzen van Europa om het leven komen. Dit omdat we vinden dat deze mensen niet vergeten mogen worden. En omdat we ons op zijn minst willen laten raken door deze tragische werkelijkheid. Maar ook omdat we vinden dat het anders moet. Over wat dat ‘anders’ precies is en hoe we daar komen, zijn we als gemeenschap nog lang niet uit. Kunnen we simpelweg onze grenzen openen? Durven we dat? Daan raakte geïnspireerd door een stuk dat Nora Ziegler, die zelf ook met geïllegaliseerde vluchtelingen onder een dak woont, schreef in de London Catholic Worker. Hierin beschrijft zij hoe we als christenen uitgedaagd en getroost worden door Gods geest van genade, die zich van onze grenzen niet zoveel aan lijkt te trekken. Hieronder volgt zijn vertaling van haar artikel.

Activisme en contemplatie
Als Jim Forest praat, hoor je verhalen. Hij zit vol verhalen die hij in de afgelopen 77 jaar verzameld heeft. Ook zijn boeken staan er vol mee. Ik ben bijzonder geraakt door zijn boek The Ladder of the Beatitudes. Dit is mede de aanleiding dat ik hem vraag om een interview voor ‘n Korrel Zout. Ik praat in zijn huis in Alkmaar met hem over contemplatie en activisme.

De bril van Zahur
Een paar jaar geleden verschenen ze aan onze eettafel. Nilay uit Soedan en Zahur uit Egypte, altijd gezamenlijk. Meestal zaten ze aan tafel met hun dikke jas nog aan. Ze praatten niet echt veel. Hun Engels was trouwens matig en Nederlands spraken ze niet. Maar ze hielpen steevast netjes bij de afwas en vertrokken daarna stilletjes, zonder nog een kopje koffie of thee te drinken. Niemand van ons weet precies hoe ze ons hebben gevonden. Margriet was opgetogen over deze nieuwe vorm van gastvrijheid aan duidelijk dakloze vluchtelingen. Soms kwamen ze enkele keren per week, maar er konden ook weken voorbij gaan zonder dat we ze zagen.
