Zo maar een dak boven wat hoofden…
Jaargang 30 nr. 1 (View PDF)
Redactioneel

Hoera! We worden dertig. Viert u met ons mee?

Huisnieuws
Houd de onderlinge liefde in stand, en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen. (Hebreeën 13:1-2)

Dertig jaar Jeannette Noëlhuis
Deze zomer vieren we dat het Noëlhuis 30 jaar bestaat. We zouden makkelijk een boek kunnen schrijven over de roerige geschiedenis van ons huis. Maar we beperken ons maar even tot het schetsen van enkele grote lijnen.

Out & Proud in het Noëlhuis
De Aswoensdagwake dit jaar was een kleurrijke gebeurtenis. Frits had via via gehoord dat er veel homoseksuele Cubanen gevangen zaten in de Grensgevangenis, dus had hij alle regenboogvlaggen meegenomen die we in huis hebben. Weliswaar de vredesvlag en niet de LHBTQ-vlag, maar wie ziet het verschil? En inderdaad werd er deze keer wel erg enthousiast terug gezwaaid vanuit de afdelingen achter de hoge muren.

Voetbal, metro’s en een levendige fantasie: in gesprek met Mo
In maart 2014 kwam Mo met zijn moeder Rose in het Jeannette Noëlhuis wonen. Mo lijdt aan een nare nierziekte en in de medische hulp die nodig was kon in Ivoorkust niet voorzien worden. Het heeft even geduurd voordat de IND hiervan overtuigd was. In juli 2016 kregen Rose en Mo eindelijk papieren. Mo is inmiddels vijf jaar oud en woont nog steeds in het Noëlhuis, waar hij het grootste deel van zijn leven opgroeide. Hier volgt een korte impressie van wat hem zoal bezighoudt en hoe hij op dit moment in het leven staat.

Onze vegetarische wortels
Er is niets nieuws onder de zon, wist Prediker al, en zo is het nog steeds. Herman verdiepte zich in de wortels van ons vegetarisme, en kwam erachter dat ook dat niet nieuw is, maar er al was.

Kruisraket & Pershing II: Het halve volk zegt nee en … wint het pleit
Omdat er nieuwe kernwapens naar Nederland dreigen te komen, kijkt Frits terug naar de kruisrakettenstrijd in de 80-er jaren in de hoop dat er misschien een vonkje kan overslaan naar nu.

Jesaja in Woensdrecht
Een column uit Kerk en Vrede, december 1986, door Frits.

Een week bij de Catholic Worker in Calais
Afgelopen december was ik een week in Calais, bij het Maria Skobtsova Huis. Broeder Johannes, een oud-katholieke monnik die deze Catholic Workergemeenschap begin 2016 startte, biedt gastvrijheid en pastorale aanwezigheid aan migranten in Calais. In 2016, toen het tentenkamp ‘de jungle van Calais’ nog bestond, heb ik een paar weken meegedraaid als vrijwilliger. De jungle bestaat niet meer. Maar feitelijk is er nog steeds sprake van een ‘jungle’-situatie. Honderden migranten zwerven rond, slapen verscholen in de bosjes, opgejaagd door de Franse mobiele eenheid en met de hoop om ooit Engeland te kunnen bereiken.

St. Jeanne Delanou – de onverwachte heilige
Sinds een tijdje hebben we het boek Blessed among all women van Robert Ellsberg in huis. Ik lees iedere ochtend de levensbeschrijving van een vrouwelijke heilige, profeet of getuige voor onze tijd voor ik mijn dag begin.
Bij veel heiligen zie je al iets van haar toekomstige heiligheid op vroege leeftijd. Of op z’n minst is het een aardig persoon. Zo niet Jeanne Delanou. Haar leven laat zien hoe wonderlijk en onvoorspelbaar Gods genade kan werken.

Tuinles voor groentjes
Zoals de lezer wellicht weet mogen wij helpen om de tuin bij de Urbanuskerk in Duivendrecht tot bloei te brengen. Naast een door hoge bramen en bamboe omzoomde kampvuurplek proberen enkelen van ons een moestuin bij te houden. Frits en Pieter hebben een mini-fruitboomgaard aangelegd voor toekomstige klein-, buurt- en Noëlhuiskinderen, en samen rommelen we wat aan in het groen. Ook de (gemeentelijke) binnentuintjes bij het huis hebben we sinds vorig jaar in gebruik genomen om in te werken met huisgenoten en buren. Kortom: we genieten van tuinieren en al het mooie groen dat ons gegeven is!
