Pax hominibus bonae voluntatis
Jaargang 29 nr. 2 (View PDF)
Redactioneel
Op 7 juli jl. maakten 122 landen in VN-verband een begin met de oplossing van de problemen door een akkoord te sluiten op het verbod van kernwapens. Een lichtpuntje tussen al het sombere wereldnieuws van het afgelopen jaar. Het noeste werk van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) werd daarmee beloond. Nederland stemde, geloof het of niet, tegen dit besluit. Maar ons land komt vast tot inkeer wanneer het verdrag eenmaal in werking treedt, toch? In 2018 gaan we daar in ieder geval een volgend lichtpuntje van proberen te maken.
Huisnieuws
Het is eind oktober, de wintertijd is vandaag ingegaan en nu schrijf ik het huisnieuws voor dit kerstnummer dat u mogelijk pas in mei onder ogen krijgt. Tijd is een raar ding.
Dorothy Day: hervormer van de kerk?
31 oktober 2017: het is 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen de wereld in slingerde, over hoe de kerk van zijn tijd volgens hem radicaal moest veranderen. Het pakte allemaal wat anders uit dan hij had gehoopt. De bestaande kerk ontving zijn ideeën niet bepaald met open armen en Maarten Luther werd genadeloos de kerk uit gegooid. Wat vandaag bekend staat als ‘de Reformatie’ was in werkelijkheid een pijnlijke breuk binnen de kerk, die tot op de dag van vandaag niet geheeld is.
Gandhi over Kerstmis
Op eerste kerstdag 1935 vroegen christenen aan Gandhi wat voor hem de betekenis is van Kerstmis. Hij zei:
Tussen keukentafel en kapel
Onze kapel heeft een prominente plek in huis. Midden op de gang, meteen rechts van de voordeur, recht tegenover de keuken. Regelmatig worden onze gebedsvieringen overstemd door het spel van de kinderen in de gang of luidruchtige conversaties van huisgenoten in de keuken.
Teshale vertelt
Teshale is een rustige man die een halfjaar bij ons in huis woonde. Hij komt nog regelmatig langs om mee te helpen in de tuin en gezellig aan te schuiven bij het diner. Ik vroeg of hij wat wilde vertellen over zijn leven.
Een wondergenezing
Er kwam iemand naar hem toe die aan illegaalheid leed; hij smeekte hem om hulp en zei, terwijl hij op zijn knieën viel: ‘Als u wilt, kunt u mij rein maken’. Jezus kreeg medelijden, stak zijn hand uit, raakte hem aan en zei: ‘Ik wil het, wordt rein.’ En meteen verdween zijn illegaalheid en hij was rein. Jezus stuurde hem weg met de ernstige waarschuwing: ‘Denk erom dat u tegen niemand iets zegt, maar ga u aan de IND-ambtenaar laten zien en breng het reinigingsoffer dat de Wet heeft voorgeschreven, als getuigenis voor de mensen.’ Maar toen de man vertrokken was, ging hij overal breeduit rondvertellen wat er gebeurd was, met als gevolg dat Jezus niet langer openlijk in een stad kon verschijnen, maar op eenzame plaatsen buiten de steden moest blijven. (naar Marcus 1, 40-45)
De bom is geband
Deze zomer gingen tien mensen van het Noëlhuis met een busje en de trein naar de militaire vliegbasis in Büchel (Duitsland) om te protesteren tegen de daar aanwezige kernbommen.
Vrede stichten
Bij ons ochtendgebed gebruiken we vaak ‘Common Prayer: A liturgy for ordinary radicals’. We delen in deze kerstperiode graag de overweging in dit moderne brevier over vrede en geweldloosheid.
Een maand bij Loaves & Fishes
Matthias is student antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt met Herman, Anna, Willem en Sofie aan de oprichting van de Dorothy-gemeenschap. Deze zomer bracht hij een maand door bij Loaves & Fishes, een Catholic Workergemeenschap in Duluth, Minnesota (VS). Een normale maand voor Loaves & Fishes, een uitzonderlijke tijd voor Matthias.
Contempleren kun je leren
Deze zomer las ik het boek ‘Simplicity’ van Richard Rohr en het boek ‘Kiemcellen’ van Thomas Quartier. Allebei schrijven zij over het belang van contemplatie. Het wekte bij mij een verlangen naar méér daarvan, iets dat er in de praktijk vaak niet van komt. Geïnspireerd door deze lectuur waag ik me aan een overweging over contemplatie – volgens Rohr een lange, liefdevolle blik op wat echt ‘is’.
Verwachting
Nieuws van de Dorothy-gemeenschap. “We hebben de laatste tijd contact gelegd met allemaal mensen en organisaties die het ook een mooi idee vinden, en we voelen een langzame wind in onze rug.”